Гала концерт војвођанских словачких фолклорних састава

И ове године се традиционално, у оквиру Словачких народних свечаности, које су уједно и празник Словака у Србији, у суботу увече 10. августа 2019. године, у Бачком Петровцу одиграо гала концерт војвођанских словачких фолклорних састава и певачких група под називом „Са захвалношћу према прецима“. Као увод у сам програм одржан је дефиле свих учесника одевених у традиционалну ношњу који се кретао од Трга слободе, главном улицом, до бине на спортским теренима Основне школе „Јан Чајак“, на којој је затим наступила Татиана Јашкова.

 2 galakoncert dospeli-min 

Присутне су на самом почетку поздравили председник Матице Словачке у Србији, Јан Бртка, председница Националног савета словачке националне мањине, Љибушка Лакатош, као и Председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству, Јан Варшо.

 3 galakoncert dospeli-min

Уследио је скоро двочасовни гала програм који су водиле модераторке – Маргарита и Мартина Бенкове, као и Марина и Александра Хорватове, а за који је сценарио написала Ана Хорватова. Током програма наступиле су фолклорне и певачке групе, млађе и старије, из Старе Пазове, Бољеваца, Хајдучице, Кулпина, Гложана, Војловице, Бачког Петровца, Ковачице, Новог Сада. За крај приређен је заједнички наступ представника свих састава, да би се сам завршетак програма одвијао уз звуке незваничне химне Словачких народних свечаности „Po nábreží koník beží“ коју су запевали и учесници и публика.