Школа онлајн журналистике

У оквиру пројекта под називом Школа онлајн журналистике, који су уз финансијску подршку Канцеларије за Словаке који живе у иностранству реализовали Одбор за информисање Националног савета словачке националне мањине, Радио-телевизија Војводине и конкретно Словачка редакција Радио Новог Сада, ученици Гимназије“Јан Колар“ у Бачком Петровцу (Сара Чобрда, Јасмина Јованкович, Татиана Филиповић, Елеонора Абеловска и Сара Штрба), као и ученици Гимназије „Михајло Пупин“ ( Ивана Худец, Леа Брезин, Андреј Трновски и Михаел Котваш).

Сам концепт посете подразумевао је информисање полазника школе о процесу производње програма у словачкој редакцији РНС-а, а пажња је усмерена и на актуелно доба и онлајн новинарство, посебно на значај друштвених мрежа и потребу да традиционални медији користе актуелне уређаје и методе комуникације са конзументима садржаја.

Гимназијалци су такође директно учествовали у програму и наступили у Отвореном студију, где су са уредницама Марином Дир и Светланом Гашко, као и са уредником Мирославом Гашпаром, разговарали о потребама младих, али и о проблемима који њих највише тиште.

Заједно са гимназијалцима РТВ-а посетиле су и председница НССНМ Душанка Петрак и координаторка Одбора за информисање Ана Хрћан Лесковац.

Након Отвореног студија, уследило је снимање учесника за програм, посебно за омладинску емисију Ин Теен, а потом су сви погледали нову зграду РТВ Војводине на Мишелуку.