Школа онлајн журналистике за младе 2022

Школа онлајн журналистике за младе ове године била је одржана 3. новембра у Основној школи „Јан Колар“ у Селенчи. И овог пута ораганизовао ју је Одбор за информисање Националног савета словачке националне мањине с циљем охрабрења потенцијалних младих новинара да постану сарадници часописа „Взлет“ или других словачких писаних медија.

У раду радионице су овај пут учествовали ученици основних школа и гимназије из четири средине: Бачког Петровца, Кулпина, Селенче и Старе Пазове.

Учесницима семинара и њиховим наставницима са којима су дошли на семинар на самом почетку добродошлицу је пожелела директорка школе у Селенчи, Наташа Клиновска, а потом им се обратила и семинар отворила председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорват.

Уследило је предавање о основним принципима онлајн новинарства, које је припремила и оджала Марина Хорват, сарадница недељника „Хлас људу“ и часописа за младе „Взлет“. Предавање је било конципирано тако да младим људима који имају смисла за писање, пружи информације о томе шта појам журналистика значи и у оквиру тога, шта је веб новинарство и које су његове карактеристике и форме. Нагласила је значај брзог објављиваља информације, прецизности и сажетости, а говорила је и о знањима и вештинама које један новинар треба да поседује. У оквиру свог интересантног предавања, објаснила је и следеће ствари: шта треба да садржи један комплетан новинарски чланак, издигла је еколошки карактер онлајн информације као значајну предност овог вида новинарства, могућност актуализације вести, као и могућност претраживања и проналажења информације на интернету сваког момента, за разлику од радио и ТВ вести; говорила је о постојању Закона о ауторском делу и како га се придржавати.

Након предавања,  уследило је вежбање у области правописа словачког језика, које је припремила и водила Ана Хорват, лекторка недељника „Хлас људу“.

Учесници су потом посетили етно-собу у Селенчи, а по повратку у школу наставили са практичним делом радионице у оквиру које су заједнички написали вест о одржавању радионице на којој су учествовали.

Семинар се завршио музичким нумерама ученичког оркестра из Селенче и вокалном изведбом ученице из Б. Петровца,  Ленке Ходоличове.