Тренинг за Националне савете националних мањина на тему организационог и финансијског менаџмента

У уторак 25. априла 2023. у Новом Саду у просторима Скупштине АПВ је одржан тренинг за Националне савете националних мањина на тему организационог и финансијског менаџмента. Тренингу су присуствовали представници Националних савета грчке, украјинске, румунске, словеначке, чешке, ромске и словачке националне мањине. Присуствовао је државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог проф. др Рејхан Куртовић. Национални савет словачке националне мањине су представљале председница Душанка Петрак и секретарка Мариа Поптешин.

Тренинг се реализује у склопу пројектних активности „Подршке јачању владавине права у Србији“ заједнички финансиране од стране ЕУ и немачког Савезног министарства за економски развој и сарадњу, имплементираних од стране Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), односно пројекта Заштита мањина у процесу приступања ЕУ који реализује Европски центар за мањинска питања у сарадњи са ГИЗ и Министарством за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

Циљ тренинга је да представницима Националних савета националних мањина омогући унапређење свакодневног функционисања тако што ће пружити потребна знања и практичне начине за обављање свакодневних задатака и овлашћења и побољшати разумевање финансијских прописа који се односе на функционисање националних савета. Учесницима су такође подељени материјали који ће им користити у свакодневном раду савета, пружити им практичне информације и препоруке за прикупљања средстава кроз пројекте, али и разјаснити управљање расходима и финансијско извештавање.