Студенти летње школе ECMI у НССНМ и ЗКВС

Председница Душанка Петракова је у четвртак, 31. августа, у просторијама Националног савета словачке националне мањине, заједно са потпредседником НССНМ Јанком Хавраном и директорком Завода за културу војвођанских Словака Аном Спеваковом, дочекала групу од 25 студената из летња школа ECMI.

Станислав Чернега и Азиз Бердикулов, координатори комуникације у Европском центру за мањинска питања (European Centre for Minority Issues – ECMI) у Флензбургу, Немачка, организују годишњу летњу школу која се бави различитим темама у вези са правима националних и етничких мањина у Европи, питањима национализма и другим сличним питањима. Ове године су одлучили да посвете пажњу питању етничких сукоба и мањина на Балкану. Летња школа се одвија углавном у Београду, али је четвртак био резервисан за посету Новом Саду, Покрајинској влади, али и Националном савету словачке националне мањине и Заводу за културу војвођанских Словака.

У Новом Саду, у Покрајинском секретаријату за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, разговарало се о теми вишејезичности у Војводини, функционисању Покрајинске владе и пројектима који имају за циљ мултикултуралност и превенцију етничких сукоба међу младима.

У просторијама НССНМ, а потом и ЗКВС разговарало се на тему суживота мањина у Војводини, могућностима развоја мањина и шта би се могло унапредити. Душанка Петракова, председница НССНМ, Јанко Хавран, потпредседник НССНМ и Анна Спевакова, директорка ЗКВС, одговарали су на питања ученика о функционисању НССНМ и ЗКВС.

По завршетку Летње школе за студенте и студенткиње биће штампана информативна брошура.