Словачке народне свечаности

Словачке народне свечаности су значајан национални и културни догађај за словачку националну мањину у Србији, коју је наша највиша представничка институција Словака у Србији прогласила за званични празник свих Словака који живе у Србији 2009. године. Заједно их организују Општина Бачки Петровац, Матица словачка у Србији  и Национални савет словачке националне мањине. Овај централни догађај Словака у Србији је место где се током другог викенда августа могу видети бројне изложбе, концерти, презентације књига, позоришне представе и културно-уметнички програми. У оквиру Свечаности је јединствена прилика да се на најбољи и најлепши начин представи културни живот Словака у Србији.

У оквиру Словачких народних свечаности 2023. одржан је и свечани састанак НССНМ, свечани програм отварања свечаности, свечани састанак Скупштине Матице словачке итд. Свечаности су прилика за разне сусрете. У циљу представљања најзначајнијих достигнућа у различитим областима сваке године се у оквиру Свечаности организује сусрет словачких студената, који се школују на домаћим универзитетима или у иностранству а одржани су гала концерти домаћих фолклорних ансамбала. Традиционално су се састали словачки учитељи и здравствени радници, али и друга удружења, за која је то била изузетна прилика да размене искуства и мотивишу се за даљи рад. У Словачком војвођанском позоришту су изведене две позоришне представе из Селенче и заједнички позоришни пројекат Пивница и Ковачице.

На Словачке народне свечаности традиционално долази велики број посетилаца, свих оних, који желе да боље упознају културу и традицију Словака на овим просторима. Ова манифестација већ дуже време излази ван граница Војводине и посећују је и Словаци из околних држава, а посебно гости из Словачке.