СЛОВАЧКА КУЛТУРА НА 43. МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ТУРИЗМА

Од 24. до 27. марта 2022. године у Београду се одржава 43. Међународни сајам туризма, 17. Међународни сајам хотелско-угоститељске опреме ХОРЕЦА и 12. Међународни сајам вина БЕОЊИНЕ (25 – 26. марта).

Најзначајнија туристичка манифестација у земљи и региону југоисточне Европе ове године догађај је ишчекиван са посебним нестрпљењем.

Сајам туризма у Београду јединствен је догађај глобалне туристичке привреде, место свеобухватне понуде и директних сусрета људи са заједничким пословним и путничким интересовањима. Овогодишњи Сајам туризма је усмерен ка опоравку и обнови туристичког амбијента, као и промоцији трендова и иновација које ће обликовати будућност туристичке индустрије. Поред традиционално актуелних морских дестинација, летњи туризам је последњих година своје место уступио и планинском туризму, који својом понудом природних лепота, чистог ваздуха и бројних културних, гастрономских и активних тура изазива пажњу туриста. Слоган Сајма туризма „Између планина и мора“ потврђује овај тренд и позива љубитеље путовања у нове авантуре.

Сајам је ове године у знаку концепта Србија ствара који истиче важност креативних индустрија, науке и економије засноване на знању, пружа подршку уметницима и ствараоцима да излазе на међународну сцену и афирмишу се највише савремене вредности – креативност, иновативност, аутентичност, знање и таленат.

Домаћин на штанду Покрајинског секретаријата за привреду и туризам у петак, 25. марта 2022. године био је Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Прилику да јавности представи своју креативност је имала Сремска епархија, као и представници следећих националних мањина: мађарске, русинске, словачке, хрватске, македонске, црногорске, румунске и буњевачке.

Учеснике, као и посетиоце је поздравила Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Словачку културу и део гастрономске понуде презентовали су Старопазовчани: певачице Ана Хорват, Ана Сламаји, Катарина Губечка, хармоникаш Владислав Губечка и Петровчан Карол Хорват.

У име Националног савета словачке националне мањине се присутнима обратила председница Либушка Лакатош.