Сезонаријум – ,,Мајско цветање природе“ Весне Опавски

У Заводу за културу војвођанских Словака у Новом Саду у понедељак, 15. маја 2023. године, отворена је самостална изложба академске уметнице Весне Опавске из Београда под називом ,,Мајско цветање природе“ из албума Сезонариум. На изложби је говорио директор УКВС Владимир Францисти, кустос изложбе Владимир Валентик је говорио о раду аутoрке као и сама уметница. Програм отварања је водила Даница Врба а такође је употпунио уметник Ервин Малина свирајући гитару уз неконвенционално извођење џеза.

АртД Весна Опавска је уметница словачког порекла која живи и ради у Србији и Белгији. У свом уметничком раду бави се темама екологије и дигиталног снимања, покушавајући да укаже на значај заштите природе. Њен приступ дигиталној графици огледа се у комбинацији акварела, колажа и фотографије. Има препознатљив стил који јој је својствен последњих двадесетак година. Весна Опавска је студирала основне, магистарске и докторске студије графике на Факултету ликовних уметности Универзитета уметности у Београду. Самостално је излагала 14 пута и четири пута је награђивана за своје уметничке радове. Добитница је откупне награде Одбора за културу НССНМ 2019.г., чланица је Удружења ликовних уметника Србије, Независног удружења новинара Србије и Менсе.

Укључивање публике је битна одлика уметности Весне Опавски. На њеним изложбама присутне су анкете и хепенинзи а ауторка је и пројеката који сусрећу публику изван галерија. Њена естетика, као и порука, су приступачне и блиске савременом човеку. Веснин еколошки активизам је афирмативан и делује кроз освешћивање љубави према боравку у природи, уживању у зеленилу, мирисима и додирима биља, да би се осећај лепоте, путем размишљања, развио у став о значају одржања природног човековог окружења. (Јасна Опавски)