Свечано потписивање уговора у НССНМ

Национални савет словачке националне мањине је 8. марта, на основу Плана и програма Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ за 2022. годину расписао два конкурса:

  • Конкурс  за подношење пријава за финансирање невладиних организација и омладинских удружења словачке националне заједнице у Србији за активности  у 2022. години са циљем пружања подршке актуелним програмским активностима невладиних организација и омладинских удружења словачке националне заједнице у Србији и
  • Конкурс за подношење пријава за бесповратни новчани прилог за подршку и оптимално стварање услова за аматерску делатност словачких институција и удружења која делују у Србији у области културе, образовања, информисања и службене употребе језика и писма са циљем подршке стварању оптималних услова и побољшању услова за спровођење активности словачких удружења и организација.

Рок за подношење пријава био је 23. март 2022.

Комисија за оцену пријава Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ у саставу Владимир Францисти, Бранислав Куљик, Јан Шуљан и Јанко Хавран састала се 5. маја 2022. године у Новом Саду, оцењивала је 57 пријава и предложила расподелу средстава утврђених Планом и програмом Одбора за службену употребу језика и писма за 2022. годину. Чланови комисије одобрили су 39 пројеката, тако да се наменска средства расподељују на скоро све словачке средине.

Резултате евалуације и предлог расподеле средстава комисије једногласно је одобрио Одбор за службену употребу језика и писма  НССНМ на 12. седници, одржаној 09.05.2022. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду.

У четвртак, 12. маја 2022. године, у 18 часова, церемонији потписивања присуствовали су представници двадесет пет институција, организација и удружења и Љибушка Лакатош, председница НССНМ, Владимир Францисти, председник Одбора за службену употребу језика и писма, и Марија Поптешин, координаторка Одбора за службену употребу језика и писма.