Свечана седница НССНМ

Уочи овогодишњих словачких народних свечаности 11. августа 2022. године у великој сали Скупштине Општине Бачки Петровец одржан је свечани састанак НССНМ.

Након пригодне песме коју је извео Камерни хор ,,Musica Viva“ под диригентском палицом професорке Марjене Станковић Кривак, говорила је потпредседница НССНМ Татјана Вујачић која је поздравила уважене госте и уручила све награде. Она је истакла да ће овај састанак НССНМ имати свечани карактер и да ће бити одржан у част званичног празника словачке националне мањине Словачких народних свечаности.

Плакета НССНМ за изузетан допринос образовању словачке националне мањине у Србији додељена је Ученичком дому у оквиру Гимназије ,,Јан Колар“ у Бачком Петровцу који прославља 25. годишњицу свог постојања. Плакету су примили директор дома Павел Туран и директорка гимназије Јармила Врбовска, која је такође изразила захвалност. Плакета НССНМ додељена је академском сликару Милану Суђију из реда истакнутих војвођанских Словака, за његове изузетне активности у више сектора словачке националне мањине – за уметнички сликарски рад у области културе и новинарску делатност у области информисања. Добио је плакету за изузетан допринос информисању и култури словачке националне мањине у Србији поводом 80 година од рођења.

Плакету НССНМ за изузетан допринос очувању, развоју и презентацији националног и културног идентитета словачке националне мањине у Србији за 75. годишњицу постојања добило је и Културно-уметничко друштво ,,Јан Колар“ у Селенчи. Плакету је преузела Малвина Золњанова, председница овог друштва, која се такође захвалила. Плакета је додељена још једном нашем значајном удружењу. Реч је о 130-годишњем Културно-уметничком друштву ,,Петровска дружина“ у Бачком Петровцу, које је НССНМ овом приликом наградила Плакетом за изузетан допринос очувању, развоју и презентацији националног и културног идентитета словачке националне мањине у Србији. Награду је примио потпредседник друштва Мирослав Хорват а захвалила се Наталија Носалова.

На свечаности су доделили и две награде НССНМ – појединцу и колективу. Прву је освојио наш најстарији уметник наивне уметности Јан Бачур из Падине. Бачур из здравствених разлога није могао да присуствује додели награде а награду је добио за изузетан допринос очувању, развоју и представљању националног и културног идентитета словачке националне мањине у Србији поводом његове 85. годишњице рођења. У његово име награду је примио потпредседник НССНМ Златко Шимак, а награда ће му бити уручена накнадно.

Награду НССНМ је освојио и Музеј војвођанских Словака у оквиру којег успешно делује и Галерија ,,Зузке Медвеђове“. Награда је додељена за изузетан допринос очувању, развоју и представљању националног и културног идентитета словачке националне мањине у Србији поводом125 година од рођења академске сликарке Зузке Медвеђове. Ана Сечова-Пинтирова, директорка музеја, примила је ову значајну награду и уједно је изразила своју захвалност.

На свечаном састанку НССНМ присуствовали су гости:

Моника Подскланова Шухајдова, заменица амбасадора Словачке Републике у Србији, Јан Бртка, посланик у Скупштини АП Војводине, Павел Сурови, посланик у Скупштини АП Војводине, Павел Хласник, први потпредседник Демократске заједнице Словака и Чеха у Румунији, Едита Печењова, директорка Словачке гимназије, основне школе и колегијума у Бекешкој Чаби, Бранислав Куљик, председник МСС, Катарина Мелегова-Мељихова, председница МОМС Петровац, Светлана Золњанова, члан Националног просветног савета Србије, Јан Шуљан, потпредседник СО Бачки Петровац, Ана Томанова-Маканова, бивша председница НССНМ, директори институција, школа, чланови НССНМ, гости из иностранства и други гости овогодишњих свечаности.