Свечана додела награда победницима

на конкурсу у цртању стрипа – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ

Одбор за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине организовао је свечану доделу награда победницима конкурса за цртање стрипова – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ, које је одржано у понедељак, 3. oктобра 2022. године са почетком у 14.30 часова у просторијама Националног савета словачке националне мањине, Булевар Михајла Пупина 1/IV у Новом Саду.

Конкурс у цртању стрипа – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ, има за циљ да пробуди креативност код деце словачке националне мањине, подстакне родну равноправност и усмери их да почну да размишљају ван оквира, односно да развијају машту, да их мотивишу. Будући да су стрипови писани на словачком језику, свест о припадности словачком народу јача се на нетрадиционалан начин, односно кроз свет који сами стварају.

Свечаној додели награда присуствовали су победници такмичења у две категорије од првог до трећег места и представници шест школа које су учествовале на такмичењу: Бачки Петровац, Селенча, Лалић, Кулпин, Кисач и Пивнице.

Присутне су поздравили председница НССНМ Татиана Вујачић, председник ОСУЈП Владимир Францисти, академски сликар и илустратор Ђула Шанта и координаторка Одбора за службену употребу језика и писма Мариа Поптешин.

Већ традиционално, победници добијају и материјалне награде у виду спортске опреме, а они који нису освојили главне награде награђени су утешном наградом, са циљем да подстакнемо и усмеримо наше младе на спорт и здрав живот у актуелној ери мобилних телефона и електронских уређаја, посебно након онлајн лекција које су свеприсутне због пандемије КОВИД-19.

Награде су додељене следећим победницима:

У првој категорији (6-10 година) конкурса било је укупно 69 радова ученика основних школа из 4 области: Селенче, Лалића, Пивница и Кулпина.

Прву награду у првој категорији – бицикл, освојио је Габријел Мелих, ученик ОШ Ј. А. Коменски из Кулпина, за стрип по словачкој бајци Пополвар, највећи на свету.

Другу награду у првој категорији – ролере освојио је Јакуб Петраш, ученик ОШ Јан Колар из Селенчеа, за стрип према словачкој бајци Перинбаба. Трећу награду у првој категорији – спортски ранац, добио је Адриан Шимо, ученик ОШ Ј. А. Коменски из Кулпина, за стрип по словачкој бајци О три гроша.

У другој категорији (11-15-годишњаци) конкурса пријављен је укупно 41 рад ученика основних школа из 5 области: Кисач, Лалић, Пивнице, Бачки Петровац и Кулпин. Прву награду у другој категорији – бицикл, освојила је Петра Сикорова, ученица ОШ Јан Чајак из Бачког Петровца, за стрип по словачкој бајци О три гроша. Другу награду у другој категорији – ролере освојио је Александер Асоди, ученик ОШ Људебит Штур из Кисача, за стрип на тему Словачке бајке О три гроша. Трећу награду у другој категорији – спортски ранац – добила је Маша Лончар, ученица ОШ Јан Чајак из Бачког Петровца, за стрип по словачкој бајци Пополвар, највећи на свету.

Награђени су  и они који се нису нису пласирали међу прва три места и то сваком детету које је учествовало у наградном конкурсу је додељена по једна вијача.

Представницима основних  школа додељене су захвалнице за учешће на конкурсу.