Свечана додела награда победницима

на конкурсу у цртању стрипа – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ

Одбор за службену употребу језика и писма  Националног савета словачке националне мањине организовао је свечану доделу награда победницима конкурса за цртање стрипова – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ, које је одржано у четвртак  16.11.2023. године са почетком у 14.00 часова у просторијама Националног савета словачке националне мањине, Булевар Михајла Пупина 1/IV у Новом Саду.

Конкурс у цртању стрипа – на тему СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ, има за циљ да пробуди креативност код деце словачке националне мањине, подстакне родну равноправност и усмери их да почну да размишљају ван оквира, односно да развијају машту, да их мотивишу. Будући да су стрипови писани на словачком језику, свест о припадности словачком народу јача се на нетрадиционалан начин, односно кроз свет који сами стварају.

Свечаној додели награда присуствовали су победници такмичења у две категорије од првог до трећег места и представници једанаест  школа из Белог Блата, Селенче, Лалића, Араца, Кисача, Бачког Петровца, Кулпина, Пивница, Ковачице, Старе Пазове и Луга, које су учествовале на такмичењу: Присутне су поздравили председница НССНМ Душанка Петрак, писац за децу и глумац Јан Жолнај и координаторка Одбора за службену употребу језика и писма Мариа Поптешин.

Већ традиционално, победници добијају и материјалне награде а они који нису освојили главне награде награђени су утешном наградом, са циљем да подстакнемо свест о припадности словачком народу јача се на нетрадиционалан начин

Награде су додељене следећим победницима:

У првој категорији (6-10 година) конкурса пријављен је укупно 51 рад ученика основних школа из 5 насељених места: из Арадача, Белог Блата, Селенче, Лалића и Луга.

 

Прву награду – Гејминг столицу – освојио је Јакуб Петраш, ученик IVб разреда OШ “Јан Колар” из Селенче, за стрип по словачкој бајци “Mechúrik – Koščúrik s kamarátmi”.

 

 

  Другу награду – 3Д дрвене пузле – освојила је Мишел Поважан, ученица IV2 одељења ОШ „Јован Поповић“ из Луга, за стрип по словачкој бајци „Medovníkový domček“.

 

Трећу награду – Гејминг слушалице, добио је Лео Липтак, ученик трећег разреда ОШ „Нестор Жуцни“ из Лалића, за стрип на тему словачке бајке „Medovníkový domček“.

 

У другој категорији (11-15-годишњаци) конкурса пријављен је укупно 81 рад ученика основних школа из 6 насељених места: из Араца, Кишача, Бачког Петровца, Кулпина, Ковачице и из Старе Пазове.

 

Прву награду – Гејминг столицу – освојила је Ива Хрћан, ученица VII1 разреда OШ “Лудовит Штур” из Кишача за стрип по словачкој бајци “Soľ nad zlato”.

 

Другу награду – 3Д дрвене пузле – освојила је Лана Иванишевић, ученица VII а одељења Основне школе „Јан Чајак“ из Бачког Петровца, за стрип на тему словачке бајке „Medovníkový domček“.

 

Трећу награду – Гејминг слушалице  освојила је Маша Лончар, ученица VII а одељења Основне школе „Јан Чајак“ из Бачког Петровца, за стрип на тему словачке бајке „Medovníkový domček“.

 

Осталим учесницима који нису освојили награде додељене су  утешне награде -Кутије за ужину за сваког учесника. Представницима школа су додељене захвалнице за учешће.