Свечана додела награда победницима на конкурсу у цртању стрипа на тему „СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ”

Одбор за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине организовао је свечану доделу награда победницима на конкурсу у цртању стрипа – на тему ,,СЛОВАЧКЕ БАЈКЕ У СТРИПУ“, која је одржана у среду 24. новембра 2021. године са почетком у 16.00 часова у просторијама Националног савета словачке националне мањине, Булевар Михајла Пупина 1/ИВ у Новом Саду. На додели награда учествовали су победници у две категорије од првог до трећег места и представници осам школа које су учествовале на такмичењу: Бачки Петровац, Стара Пазова, Селенча, Лалић, Кулпин, Падина, Гложан и Арадац. Учеснике су поздравили председница НССНМ Љибушка Лакатош, председник ОСУЈП Владимир Францисти и координаторка Одбора за службену употребу језика и писма Марија Поптешин.

Награде су се доделиле следећим учесницима:

Прву награду у првој категорији – бицикл – освојио је Јакуб Петраш, ученик 2. б.разреда ОШ „Јан Колар“ из Селенче за стрип на тему словачке бајке „O veternom kráľovi“. Другу награду у првој категорији – ролере – освојио је ученик Основне школе, „херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове, Дамјан Агарски, за стрип на тему словачке бајке „Janko Hraško“. Трећа награда у првој категорији – фудбалска лопта – припала је у руке Иване Носалове, ученице 3. разреда ОШ „Јан Колар“ из Селенче за стрип на тему словачке бајке „Kráľ drozdia brada“.

Прву награду у другој категорији – бицикл – освојила је Елеонора Абеловска, ученица 8. разреда ОШ „Братство“ из Арадца за стрип на тему словачке бајке „Lоktibrada“.

Другу награду у другој категорији – ролере – освојила је Маша Лончар, ученица 5. разреда ОШ ,,Јан Чајак“ у Бачком Петровцу за стрип на тему словачке бајке „O veternom kráľovi“.

Трећа награда у другој категорији – кошаркашка лопта – припала је Маријану Папу, ученику 5. разреда Основне школе, „Маршал Тито“ из Падине за стрип на тему словачке бајке „Janko Hraško“.

Утешном наградом награђени су и они учесници који нису освојили прва три места, они су добили гумене лопте. Представницима школа биле су додељене захвалнице за учешће њихових школа. Одбор за службену употребу језика и писма НССНМ планира да овакав вид конкурса пређе у традицију, те да ће га организовати и следеће године.