Са 22. седнице НССНМ

Дана 23. јула 2021. године, са почетком у 19 часова у просторијама Словачког народног дома у Старој Пазови, одржан је двадесет други састанак Националног савета словачке националне мањине у присуству 20 чланова, којим је председавала Љибушка Лакатош, председница НССНМ. Дневни ред, који се првобитно састојао од 10 тачака, допуњен је са још две тачке – Избор председника Надзорног одбора НИУ „Хлас људу, као и о Информација о смени директора НИУ „Хлас људуи постављање новог директора ове установе. Тачка која се односи на одобравање одлука које је донео Извршни одбор НССНМ, допуњена је још једним Мишљењем о прелиминарном списку средњошколаца смештених у ђачком дому Гимназије ,,Јан Колар у Бачком Петровцу.

Након овако допуњеног програма, седница је почела са радом.

Одобрен је записник са 20. радног састанка НССНМ.

Под тачком Полугодишњи извештаји о раду одбора НССНМ: Полугодишњи извештај о раду Одбора за службену употребу језика и писма, Полугодишњи извештај о раду Одбора за културу, Полугодишњи извештај о раду Одбора за образовање и Полугодишњи извештај Одбора за информисање, председници одбора Владимир Францисти, Ана Чапељова и Ана Хорват, као и координаторка Одбора за образовање Светлана Золњан, укратко су дали информације о активностима у првој половини ове године. Што се тиче Одбора за образовање, подржана је финансијска подршка за упис петоро првака у словачки разред у основну школу у Ердевику.

У вези са тачком Информација о претходним фазама Словачког центра у Новом Саду, председница Л. Лакатошова је пружила информације о припремама за куповину зграде овог центра у улици Карађорђева бр. 70 у Новом Саду, где ће се поред седишта НССНМ налазити и Завод за културу војвођанских Словака и НИУ ,,Хлас људу”. Такође о могућности реконструкције зграде са студентским домом за студенте словачке националне припадности у Новом Саду. Председница је такође навела разлоге за промену одлуке од првобитне идеје о изградњи нове зграде до тренутне ситуације – куповине већ изграђене зграде погодне за ове намене и поменуту реконструкцију. Такође је говорила о комуникацији са Канцеларијом за Словаке у иностранству.

Тачком Одобрење предлога за доделу награда НССНМ, које ће бити уручене на свечаном састанку НССНМ 12. августа 2021. у Бачком Петровцу, једногласно су одобрени сви наведени предлози.

У оквиру тачака Мишљење НССНМ о Одлуци о усвајању измена и допуна Програма рада Завода за културу војвођанских Словака за 2021. годину и Мишљење НССНМ о Одлуци о усвајању измена и допуна Финансијског плана Завода за културу војвођанских Словака за 2021. годину које је изнео директор завода Владимир Францисти, усвојена су великом већином.

Под тачком Разрешење председника Надзорног одбора НИУ ,,Хлас људу“ – Данијеле Лазор, која је потписала уговор о раду са овом институцијом, наведено разрешење је једногласно усвојено. У оквиру додате тачке – Избор новог председника Надзорног одбора ове установе под тачком Разрешење председника Надзорног одбора НИУ – већином гласова за новог председника овог тела изабрана је Анкица Бенкова, директорка основне школе из Лалића.

Тачка Одобрење одлука које је донео ИО НССНМ свих 38 мишљења је једногласно одобрено.

У оквиру тачке Информација о разрешењу директора НИУ ,,Хлас људу“ и постављању новог директора ове институције – у закључку је договорено да се Национални савет обрати НИУ ,,Хлас људу“ и да се позову директорка НИУ ,,Хлас људу“ и председник Управног одбора да на следећем састанку НССНМ, као њиховој оснивачкој институцији, и члановима савета употпуне слику свих кадровских промена у НИУ ,,Хлас људу“ које су се догодиле од почетка ове године.

На крају састанка председница Л. Лакатошова је позвала чланове на свечану седницу НССНМ као и на овогодишње Словачке народне свечаности. Такође их је позвала да утичу на имунизацију у нашој држави, односно да утичу на наше грађане да се вакцинишу и тиме допринесу заштити од вируса КОВИД-19.

IMG 20210723 191359 BURST001 COVER resized 20210727 120833888

IMG 20210723 193127 resized 20210727 120947368

IMG 20210723 193009 resized 20210727 121015865