Пројекaт ,,Играјмо се заједно“

Током децембра 2021. Национални савет словачке националне мањине уз подршку Канцеларије за Словаке у дијаспори је по други пут спровео пројекат под називом ,,Играјмо се заједно“ – као допринос побољшању наставе и подизања свести о националној пропадности у вртићима са словачким наставним језиком у Србији. Циљ пројекта био је да се обезбеде игралишта и реквизити за игралишта – тобогани, љуљашке, трамполине и слични реквизити у девет вртића. У Лугу, Арадцу, Јаношику, Хајдушици,Белом Блату, Пивници, Кулпину, Силбашу и Сланкаменачким виноградима , где 200 малишана учи на свом матерњем – словачком језику.

Обезбеђивање овако квалитетних, репрезентативних и модерних игралишта и реквизита у овим вртићима, већ другу годину за редом, подржава се образовни процес наставе у словачким групама у вртићима у срединама у којима живи значајан број Словака у Србији. То је такође један од подстицаја за подршку отварању словачких група у вртићима и у будућности. Истовремено ове играчке треба да подржавају дух толеранције већинског и мањинског словачког становништва са циљем да се очува језички и културни идентитет у словачком окружењу у Србији.

Пројекат ,,Играјмо се заједно“ ће дати значајан допринос побољшању услова рада, стварајући подстицаје у вртићима за наставу на словачком језику и повећати интерес словачке деце да похађају наставу управо у овим вртићима. Истовремено ће допринети јачању националне свести словачке националне мањине у Србији.