Пројекат посвећен Словачким народним свечаностима

Из познатих разлога који стоје иза пандемије Ковид-19, овогодишње Словачке народне свачаности се нису одржале. Стога је Национални савет словачке националне мањине у сарадњи са Словачком редакцијом Радио-телевизије Војводина снимио специјалну емисију посвећену значају Словачких народних свечаности за словачку мањинску заједницу.

Емитовани програм фокусиран је на округле годишњице појединих словачких културних удружења – стогодишњицу СКЦ ,,Павел Јозеф Шафарик“ у Новом Саду, 100 година Удружења жена Ковачица, 250 година Старе Пазове, 230 година Пивница, стогодишњицу годишњака Народни календар, годишњицама мањинских фестивала као што су Фестивал фолклора ,,Танцуј, танцуј…“ и Фестивал словачке забавне музике ,,Златни кључ“ као и сећањима учесника Словачких народних свечаности из педесетих година прошлог века – учитељице Руженке Червенски сл. Био је то јединствени културно-историјски мозаик којим су аутори пројекта покушали да сагледају сва три региона Војводине – Бачку, Банат и Срем, где сваки има своју специфичност. Управо зато се пословична словачка посебност с правом сваке године представља на Словачким народним свечаностима. Била је то уједно и захвалност свима онима који су развијали и развијају словачку националну свест у овим срединама Војводине. Пројекат, у коме је учествовало око 90 учесника, подржали су Национални савет словачке националне мањине и Канцеларија за Словаке који живе у иностранству из словачке Братиславе.

Телевизија Војводина 2 емитовала је овај специјални програм у термину емисије на словачком језику ,,Добро вече, Војводино“ у петак, 7. августа 2020. у трајању од 20.30 до 22.00 часова.

IMG 3321-min