Програм отварања Словачких народних свечаности 2021

Други викенд у августу у Бачком Петровцу традиционално је обележен празником војвођанских Словака у Србији – словачким народним свечаностима у организацији Националног савета словачке националне мањине, Општине Бачки Петровац и Матице словачке у Србији. Званични почетак свечаности био је програм отварања дана 13. августа 2021. године у сали Словачког војвођанског позоришта у директном телевизијском преносу РТ Војводине.

Уводни део припао је говорима домаћина и цењених гостију. У име Општине Бачки Петровац говорио је Јан Шуљан, заменик председника Скупштине општине Б. Петровац, у име НССНМ говорила је председница Љибушка Лакатош, у име Матице словачке у Србији говорио је председник Бранислав Куљик. Част да отвори по реду 59. Словачке народне свечаности припала је Игору Мировићу, председнику Покрајинске владе. Програм су својим присуством увеличала и два министра у Влади РС – Гордана Чомић и Радомир Ратко Дмитровић, као и амбасадор Словачке Републике у Београду Федор Росоха.

Након интонирања државних химни Србије и Словачке, настављен је сам програм отварања, обележен бројним годишњицама у 2021. години. Обележено је 100 година од рођења песника Паља Бохуша, 100 година од независности наше евангелистичке цркве, 250. годишњица образовања у Гложану, 100. годишњица рођења првоборца и уредника Јозефа Марчока Драгутина, 100. годишњица Централног удружења чехословачких жена и слично. У глумачком делу су учествовали Јана Руманова, рецитаторка из Старе Пазове, Мартина Бенкова и Зузана Тарноциова из Б. Петровца, Малвина Золњанова и Ана Чапељова из Селенче, Андреа Михаљова из Кисача, Јанко Коларик из Падине и Борис Фекете из Гложана. За комплетну музичку компоненту побринуо се Јурај Суђи као вођа комбинованих хорова КЗ ,,Звони“ и ,,Озвени“, такође вођа оркестра, певачких група из четири средине – Ковачице, Кисача, Старе Пазове и Петровца, дечије групе из Петровца и као солиста. У програму су учествовали и солисти Марија Турански и Мирослав Поњичан. Сценарио је резултат тимског рада Ане Хорватове, Светлуше Хлавачове и Јана Привизера, који је такође био и редитељ пројекта.

Осим НССНМ програм Словачких народних свечаности подржала је и Канцеларија за Словаке у иностранству.

 

IMG 6298