Програм отварања Словачких народних свечаности 2023

Други викенд августа у Бачком Петровцу традиционално је обележен величанственим празником војвођанских Словака у Србији – Словачким народним свечаностима. Организатори су били Национални савет словачке националне мањине, Општина Бачки Петровац и Матица словачка у Србији. Званичан почетак свечаности био је програм отварања под називом ,,С поштовањем племенитима“, који је одржан 11. августа 2023. године у сали Словачког војвођанског позоришта и који је директно преносила РТ Војводина.

У уводном делу су говорили домаћини и гости. Испред Општине Бачки Петровац говорила је Јасна Шпрох, председник општине, име НССНМ председница Душанка Петрак, у име Матице словачке у Србији председник Бранислав Кулик, министарка културе Словачке Републике Силвија Хронцова, у име Амбасаде Словачке у Београду Њ.Е. Федор Росоха. У име Покрајинске владе, председник Игор Мировић а част да отвори овогодишње свечаности имао је потпредседник Владе и министар одбране Републике Србије Милош Вучевић.

Сценарио и режију потписала је Катарина Мелегова-Мељихова, а уводни део су модерирали Ана Хрћан-Лесковац и Растислав Лабат.

У програму су забележене следеће годишњице: 20 година Националног савета словачке националне мањине, 140 година од доласка Словака у Бело Блато, 200 година од доласка Словака у Јаношик, 250 година од доласка Словака у Кисач, 200 година Евангелистичке цркве у Петровцу, 75 година КПД ,,Једнота“ а из Гложина, 75 година КУЦ ,,Зволен“ из Кулпина. Наступили су певачи Андреј Марек Кања, Уна Амиџић, Катарина Калмар, Људмила Беређиова-Ступавска, музичари Марина Церовска, Ивета Ковач, Марек Ступавски, Ондреј Магловски, глумци КУС ,,Зволен“, плесна група КПД ,,Једнота“ Гложан, музички уредник је била Словенка Бенкова а монтажу је имала Олгица Тордаји.

Осим НССНМ програм отварања Словачких народних свечаности  подржала је и Канцеларија за Словаке у иностранству.