Програм отварања Словачких народних свечаности 2022

Други викенд августа у Бачком Петровцу традиционално је обележио величанствени празник војвођанских Словака у Србији – Словачке народне свечаности у организацији Националног савета словачке националне мањине, Општине Бачки Петровац и Матице словачке у Србији. Званичан почетак свечаности био је свечани програм под називом ,,Искре наде уткане у јубилеје“, који је одржан 12. августа 2022. године у сали Словачког војвођанског позоришта у директном ТВ преносу РТ Војводине.

Након интонирања химни Србије и Словачке и поздрављања гостију из земље и иностранства, следило је обраћање домаћина и гостију. Говорили су Јасна Шпрох, председница Општине Бачки Петровец, Татјана Вујачић, потпредседница НССНМ, Бранислав Куљик, председник Матице словачке у Србији, испред Амбасаде Словачке Републике у Београду Њ.Е. Федор Росоха, који је прочитао и поздрав министра спољних и европских послова Словачке Републике Ивана Корчока. Част да отвори овогодишње свечаности имао је Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

Уследио је програм отварања који је обележен низом јубилеја у 2022. години. Обележена је 90. годишњица Матице словачке у Југославији и 30. годишњица обнављања Словачких народних свечаности, 125 година од рођења академске сликарке Зузке Медвеђове, 220 година од доласка Словака у Ковачицу, 275 година од потписивања Уговора о насељавању Петровца, 125 година од рођења Јана Чајака млађег, 130 година од оснивања КУД ,,Петровачка дружина“, 30 година Фолклорног ансамбла ,,Класи“ при СКУД ,,херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове, 80 година од убиства хероја Јанка Чмелика, 75 година деловања КУД ,,Јан Колар“ у Селенчи итд.

У модераторско-глумачко-рецитаторском делу програма учествовали су: Зузана Тарноциова, Мартина Бенкова, Ксенија Вујачић, Марина Хорватова и Петер Шуљан из Б. Петровца, Андреа Михаљова, Нина Вршкова, Јана Чижмански и Кристијан Крижан из Кисача и Борис Фекете из Гложана. Инструменталне делове су изводили Јурај Суђи ст. – клавир и Јурај Суђи мл. – виолина. У програму су наступили солисти Борис Бабик, Симона Сикорова, Патрик Јоха, Јарослав Пецник и Јурај Суђи ст. Такође Камерни хор ,,Звони“ из Селенче под управом Јураја Суђија ст., мушка певачка група КУД ,,Петровачка дружина“ под управом Ондреја Магловског, девојачка певачка група ,,Перла“ из Ковачице под управом Милинке Чижикове и Фолклорни ансамбл ,,Класи“ СКУД-а ,,херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове под руководством Златка Румана.

Сценарио потписују Ана Хорватова и Јан Привизер, који је био и редитељ пројекта. Поред НССНМ, програм отварања Словачких народних свечаности подржала је и Канцеларија за Словаке у иностранству.