Припреме за посебно издање фестивала ,,Златни кључ“

Дана 13. августа 2020. године у Селенчи у просторијама Основне школе „Јан Колар“ се састао Организационо-управни савет Фестивала словачке забавне музике ,,Златни кључ. На састанку су били присутни оснивачи фестивала као и његови дугогодишњи организатори, суорганизатори и покровитељи: представници Националног савета словачке националне мањине, Одбора за културу НССНМ, Завода за културу војвођанских Словака, Месне заједнице Селенча и Основне школе ,,Јан Колар као и појединци, дугогодишњи актери и активисти ове манифестације.

На састанку је пре свега било речи о великом значају овог фестивала који је обележило неколико генерација музичких, књижевних и културних актера. 2020. године овај догађај обележава 50 година од првог јавног фестивалског концерта, који се одржао 1970. године у Селенчи – такозваној колевци овог музичког такмичења.

С обзиром на несрећну ситуацију која је обележила нашу свакодневицу, односно на епидемију Ковид-19, организација фестивала не може да избегне разне потешкоће са којима се до сада није сусретала током својих 50 година постојања. Реализација фестивала који је током низа година стекао свој профил, мораће ове године бити знатно промењена. Састанци, разговори, организовање током прве половине ове године, када је увелико требало да се одвијају припрема прве фазе фестивала, из објективних и добро познатих разлога, су добиле нови правац.

Захваљујући идејама, које у овако тешким временима организације ипак не недостају, Организационо-управни савет фестивала једногласно се сложио да ове године организује ретроспективно издање фестивала. Предложено је да се ова ретроспектива организује онако како ситуација налаже, односно без јавног концерта, без публике и уз помоћ јавног сервиса РТВ који годинама снима овај фестивал и поседује непроцењив видео и аудио материјал. Поред тога узимали би се у обзир архивски текстови и фотографије сачувани у депозитару НИУ ,,Хлас људу, као и од појединаца који би били спремни да помогну и пруже информације у стварању забавног документарног филма посвећеног 50-годишњици овог фестивала. Након вишедневног интензивног рада и припрема за прикупљање потребних података, 19. августа 2020. године одржан је и други састанак ОУС фестивала, овог пута у просторијама НССНМ у Новом Саду. Сада је већ било конкретнијих питања у вези са припремама за ретроспективу. Главни уредник словачке редакције РТВ-а Милан Куљик, који је био присутан на састанку, сложио се са учешћем нашег јавног сервиса у поменутом значајном пројекту. Емитовање од 90 минута требало би да се одржи у недељу, 18. октобра 2020. године, у оквиру заказаног датума породичног издања емиције ,,Дотики. У писању овог сценарија учествоваће Анамарија Болдоцка-Грбић, професорка словачког језика.

Сам пројекат окарактерисан је као велики и богат калеидоскоп сећања на ауторе, текстописце, певаче, уреднике, музичаре, организаторе као и публику и на све оне који су живели за овај фестивал и жељно га ишчекивани сваке године.

Следећи период ће се одвијати у интензивним организационим припремама. Паралелно са припремама за ретроспективу интензивно се ради и на припреми изложбе за 50. годишњицу фестивала у организацији МОМС Селенча почетком октобра. У оквиру отварања изложбе планирано је и представљање дигитализованог музичког материјала лирских композиција, који су се изводиле током низа година у оквиру концерта лирских песама Смотре словачке музике, касније ,,Златног кључа. У њихове припреме су укључени искусни музичари – професионалци Јурај старији и Јурај млађи – Суђи.

Анамарија Болдоцка-Грбић и Јурај Суђи