Потписани уговори за фестивале ,,Распевани драгуљи” и ,,Лети песма, лети”

Дана 27. маја 2024. године потписани су уговори о међусобним правима и обавезама суоснивача и суорганизатора две значајне свемањинске манифестације од посебног значаја за словачку националну мањину – ,,Распевани драгуљи” и ,,Лети песма, лети” са седиштем у Ковачици.

У име Националног савета словачке националне мањине уговор је потписала председница Душанка Петрак, у име Дома културе ,,3. октобар” у Ковачици директор Јан Томаш, испред Општине Ковачица председник Јарослав Хрубик, у име ОШ ,,Млада поколења” директорка Ањичка Биреш а испред Завода за културу војвођанских Словака в.д. директора Ана Спевак.

Овим су Национални савет и ДК ,,3. октобар” из Ковачице постали суоснивачи ових данас већ познатих и популарних фестивала, који иза себе имају више од тридесет година традиције. Суорганизатори фестивала су Општина Ковачица, Основна школа ,,Млада поколеља” и Завод за културу војвођанских Словака, као и Национални савет и дом културе. Поменути модел организације фестивала донео је још четири органа: Организационо-управни одбор, Програмски одбор, координатора фестивала и Одбор за реализацију.

Фестивалима ,,Распевани драгуљу” и ,,Лети песма, лети” биће обезбеђена не само организациона и едукативна, већ и стална финансијска подршка од стране Националног савета словачке националне мањине, Завода за културу војвођанских Словака, Аутономне Покрајине Војводине, локалне самоуправе а преко Канцеларије за Словаке у дијаспори и из Републике Словачке.