ПОМАК KA РЕШЕЊУ СЛОВАЧКОГ ЦЕНТРА

У среду, 16. марта 2022. године, у 18.00 часова, одржана је онлајн дискусија са председником Канцеларије за Словаке у дијаспори Миланом Јаном Пилипом на тему сународника са сународницима. У дискусији су могли да учествују сви Словаци који живе у иностранству, односно ван матичне земље. Између осталих, неколико чланова Националног савета словачке националне мањине, на челу са председницом Љибушком Лакатош, искористило је ову прилику да учествује у дискусији.

Дуго се чека на епилог ове још увек актуелне теме. Љибушка Лакатош је председавајућег Милана Јана Пилипа директно упитала: „Шта се дешава са обећаном донацијом Словачке Републике у износу од 3 милиона евра, којом би дошло до решења Словачког центра? Најављеној финансијској паузи је истекао рок још 15. фебруара 2022. … Дакле када можемо очекивати наставак преговора?“

Председник КЗСУД Милан Јан Пилип је искрено и отворено рекао да се преговори о овој теми, између осталог и из политичких разлога, намерно одлажу, док се не пронађе најприкладнији начин за наменско коришћење средстава. Он је рекао и да ће КЗСУД за недељу дана расписати позив за изградњу или куповину зграде, који ће бити објављен две недеље, а све заинтересоване институције имаће прилику да се пријаве као носиоци пројекта за решавање обезбеђивања Словачког центра.

У центру би требало да буду смештене четири установе са седиштем у Новом Саду: Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака, НИУ ,,Хлас људу и МОМС Нови Сад. За Национални савет је приоритет да у згради буде смештен и студентки дом (у складу са популационом политиком), те да се тиме обезбеде бољи услови за школовање младих у овој средини, што би утицало на спречавање њиховог одласка у иностранство. У критеријумима ће бити прецизирани услови – минимум квадрата који зграда мора да има, али, нажалост, чланови НССНМ нису сазнали за остале критеријуме и навели да је трајање расписаног позива од две недеље прекратко. Када је реч о Словачком центру, поново смо на корак ближе до решења. Ипак то ће показати стрпљење и време.

Светлана Золњан је председника КЗСУД питала контатујући да је Полицијска управа за странце пре око две недеље поништила рокове за продужење привременог боравка нашим држављанима – Словацима из иностранства. Пошто се тренутно примају пријаве само за Украјинце, њено питање је гласило – како сада могу да се пријаве за привремени боравак носиоци легитимације иностраног Словака? Те какву ће помоћ КЗСУД пружити иностраним Словацима у ситуацији која произилази из овог пирања? Председник КЗСУД је одговорио да ће та информација бити доступна на сајту КЗСУД, када добију одговор из Полицијске управе за странце.