Отворено ново седиште ЗКВС

Дана 23. марта 2023. године свечано је отворено ново седиште Завода за културу војвођанских Словака у улици Арсе Теодоровића 11 у Новом Саду. Симболичним пресецањем врпце реновиране просторије отворили су градоначелник Новог Сада Милан Ђурић, покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Драгана Милошевић и директор ЗКВС Владимир Францисти.

Пошто је претходни простор ЗКВС у Његошевој улици реституцијом враћен наследницима, поставило се питање проналажења трајнијег обезбеђења просторија. Дакле највећа захвалност у том смислу иде Граду Новом Саду и његовој управи за имовинско-правна питања, као и Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, који су изашли у сусрет ЗКВС. Пронађен је простор који је реновиран (Град Нови Сад је у овај пројекат уложио 38 милиона динара) и прилагођен потребама ове репрезентативне установе културе, ЗКВС.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић је у свом говору изразио жељу да припадници словачке националне заједнице користе ове просторе за неговање културе, традиције, обичаја, језика и писма и да овај изложбени простор заиста живи. Покрајинска секретарка Драгана Милошевић такође није крила одушевљење реновираним просторијама ЗКВС, које ће много значити не само за словачку националну заједницу, већ и за Град Нови Сад и целу Покрајину.

У име суоснивача УКВС – Националног савета словачке националне мањине, говорила је и председница савета Душанка Петрак, која је истакла значај Завода за културу војвођанских Словака као значајног партнера НССНМ у области културе, носећег стуба за очување традиције и идентитета словачке националне мањине у Србији. Поред председнице НССНМ, говорила је и Моника Подскланова Шухајдова, заменица амбасадора Словачке Републике у Београду. Програм су својом уметничком изведбом употпунили пијаниста Марек Ступавски и оперски певач Борис Бабик.