Национална конференција женске парламентарне мреже у Београду

Чланице Одбора за родну равноправност у оквиру ОСУЈП НССНМ: Светлуша Хлавач, Марија Поптешин и Лидија Дамијан присуствовале су седмој Националној конференцији женске парламентарне мреже „Не у мом парламенту“, одржаној 14. децембра 2019. у Народној скупштини Републике Србије у Београду . Састанак је модерирала Олена Папуга, координаторка Женске парламентарне мреже.

Седма национална конференција парламентарне мреже жена састала се уз подршку швајцарске владе и развојног програма Уједињених нација (УНДП), као и мисије ОЕБС-а у Србији. Поред посланика, конференцији је присуствовало и око 400 жена локалних посланика у Србији. Овогодишња конференција била је фокусирана на дијалог о сексизму, прогону, дискриминацији и вербалном насиљу над женама и активностима локалних управа на спровођењу препорука Одбора за елиминацију дискриминације жена (ЦЕДАВ), као и Глобалног стратешког плана 2018-2021. одрживи развој 5 за постизање родне равноправности.

Председница Народне скупштине Маја Гојковић рекла је да Скупштина Србије сада има 94 посланика, да жене имају много руководећих позиција на републичком нивоу, али да су жене и жене на регионалном и локалном нивоу недовољно заступљене да утичу на креирање политика у заједници у којој где живе.

Мисија ОЕБС-а у Србији Андреа Орицио, шефица парламентарне мреже жена, истакла је чињеницу да је ово вишестраначки напор као добар пример успешног превазилажења политичких разлика.

Једнака заступљеност жена на свим нивоима одлучивања и промоција учешћа жена у политичком животу је врло важан аспект наше организације. Учешће жена, једнакост, имају утицај на политике које се развијају и на предложена решења. Саша Милер из швајцарске канцеларије за сарадњу известила је да је у Србији постигнут напредак у области родне равноправности, али да су жене и даље изложене насиљу и неповољном запошљавању, као и другим облицима дискриминације. Нагласила је да је швајцарска влада чврсто уверена да је рад парламентарне мреже жена важан за промоцију родних права на националном и локалном нивоу.

cq5dam.web.1280.1280.jpeg

IMG 9272 2-min