Мултикултуралност и интеркултуралност – добре праксе и изазови

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, организовало је у петак 17. новембра социјални дијалог под називом Мултикултуралност и интеркултуралност у Републици Србији – добре праксе и изазови у Медија центру РТВ.

Дијалог је одржан у оквиру Програма Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог 75 дана за 75 година Универзалне декларације, и на тај начин поклањају пажњу значајном јубилеју – 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација, која је установљена 10. децембра 1948. године, као и поводом обележавања Међународног дана толеранције, универзалног људског права, који се обележава 16. новембра.

У уводном делу социјалног дијалога говорили су министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов и покрајинска секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић.

Панели „Култура као основа мултикултуралности“ и „Улога медија – од мултикултуралности до интеркултуралности“ истраживали су различите аспекте теме мултикултуралности у српском друштву.

У дијалогу су учествовали и представници Националног савета словачке националне мањине, а испред Одбора за информисање НССНМ говорила је председница Анамариа Тамаши а конференцији је присуствовала координаторка Ана Хрћан-Лесковац, док су у име НИУ Хлас људу учествовале директорка Милана Арњаш Радић и одговорна уредница недељника Хлас људу Олинка Глозик-Јонаш.