Музичка радионица у Падини – Хармонија националне и културне разноликости

Дана 09. октобра 2021. године у Дому културе у Падини, се у организацији Националног савета словачке националне мањине и Канцеларије за Словаке у дијаспори одржала музичка радионица у оквиру пројекта Хармонија националне и културне разноликости – међукултурно разумевање и сарадња између војвођанских Словака и Русина.

Музичка радионица имала је за циљ упознавање припадника словачког и русинског етничког порекла са словачким националним музичким инструментом фујара .

Предавачи радионице били су Јурај Лаврош,наивни сликар, фујариста и произвођач фујара из Падине и Саша Паленкаш, фујариста из Руског Крстура.

Учеснике радионице су поздравили потпредседник Националног савета словачке националне мањине, Златко Шимак, председник Извршног одбора Националног савета русинске националне мањине Жељко Ковач, а пројект је координирала Мариа Поптешин, секретар и координатор ОСУЈП НССНМ.

Радионица се састојала од три дела: теоријског, радног и демонстрационог дела – како се прави фујара.

Овај пројекат није био само о фујари, већ и о бољем упознавању, зближавању, развијању духа толеранције и поштовања међу људима ове две етничке припадности из целе Војводине. Пошто је музика један од најпогоднијих аспеката живота у коме се може неговати дух заједништва, словачки музички инструмент фујара је врло погодан за усклађивање људских односа и стварање хармоније у души сваког појединца.

Организујући овакве заједничке активности стварамо услове за међусобну комуникацију, упознавање и повезивање људи различитог етничког и националног порекла и превазилажење предрасуда.

Захваљујући овом пројекту, два национална савета, словачки и русински, већ су потписала меморандум о сарадњи, а ово је наша прва заједничка активност.

Потпредседник Златко Шимак је у име НССНМ доделио једну фујару НСРНМ у циљу развијања духа толеранције и поштовања између два народа и стварања основе за даљу сарадњу.

 

PRIMOPREDAJ 2

 
LEKTORI
 
cvičenie 2
 
cvičenie
 
RADIONICA