Актив директора школа са наставним језиком словачким

У четвртак, 6. октобра 2022. године, у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду, одржан је Актив директора школа са словачким наставним језиком. Присутни су били директори основних школа из Арадца, Гложана, Кулпина, Пивница, Селенче, Бачког Петровца, представнице школа из Сусека и Лалића, директори гимназија из Бачког Петровца и Ковачице и предшколске установе из Бачког Петровца. Директорима се прва обратила председница Националног савета словачке националне мањине Татјана Вујачић, актив је водила председница Одбора за образовање НССНМ, Татјана Нађ. У оквиру прве тачке дневог реда је председница НССНМ потписала протокол о сарадњи са директором гимназије из Ковачице, а односи се на подршку реализације часова словачког језика са елементима националне културе као факултативног програма.

У наставку седнице расправљало се о актуелној ситуацији у словачким школама, о недостатку стручног кадра у области образовања, о набавци уџбеника за наше школе. Секретар НССНМ, Марија Поптешин, је приближила значај изјашњавања о словачкој националној припадности у оквиру пописа становништва, домаћинстава и станова 2022 а свим ученицима у словачким одељењима био је уручен промотивни материјал у вези са пописом становништва.

Директорима школа урyчен је школски прибор за ученике петих разреда у укупној вредности 3000 евра, које је обезбедила Канцеларија за Словаке у дијаспори.