Tel/Fax
+381 21 422 989
sreda, 12 februar 2014 12:26

Nagrada „Ana Njemogova Kolarova“ 2013

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nagrada „Ana Njemogova Kolarova“ je drugi put dodeljena u okviru tradicionalnog godišnjeg Susreta slovačkih novinara u organizaciji Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, koji je 4. avgusta u Bačkom Petrovcu. Ova nagrada se dodeljuje za novinarski prilog koji se bavi životom slovačke nacionalne manjine u Srbiji, a uslov je da je rad bio objavljen u našim medijima u poslednjih godinu dana na bilo kom jeziku osim na slovačkom.

Ove godine nagradu je osvojio Željko Marković za reportažu „Misterija o pazovačkim biciklistkinjama“ objavljenoj u listu „Dnevnik“ iz Novog Sada u okviru reporterskog serijala „Upotreba života“.

Žiri u sastavu Rastislav Durman (predsednik žirija), Vladimira Dorčova Valtnerova i Rastislav Zornjan je u obrazloženju napisao sledeće: „Željko Marković nagradu dobija zasluženo, prevagnulo je nekoliko razloga, a najvažnija su dva. Prvi, pristup Slovacima kao etničkoj zajednici potpuno je lišen stereotipa – nema tu u prvom planu nošnji, folklora, sukanja i kulena – za Markovića je u fokusu mentalitet i kulturni kod Slovaka, ali samo kao okvir u kome će smestiti toplu ljudsku priču o čoveku pojedincu. Drugi, stil kojim piše – samo naoko lagan, ali pitak, ne ostavlja čitaoca ravnodušnim i drži ga – što garantuje da će to što je napisano biti i čitano“.

Na konkurs je stiglo 14 radova a žiri je osim nagrađenog teksta izdvojio još i tekst Nenada Blagojevića „Metle koje su obišle svet“ objavljen u časopisu „Lisa“, kao i radio-reportažu Norberta Šinkovića o tome koliko su Slovaci dobri i uspešni u suživotu sa drugim nacionalnim zajednicama u Vojvodini na primeru mesta Belo Blato, emitovanim na Radiju Slobodna Evropa.

Željku Markoviću uručena nagrada “Ana Njemogova Kolarova”


Objavljujemo sve radove pristigle na konkurs.

1. „Misterija o pazovačkim biciklistkinjama“, Željko Marković, Dnevnik

Misterija-o-pazovackim-biciklistinjama

Gospođa Katarina Sladok (rođena Psota), osamdesetogodišnja Slovakinja iz Stare Pazove, zatečena na klupi ispred svoje kuće u ulici Janka Čmelika, otvorena i duhovita žena, jedna od famoznih slovačkih biciklistkinja (sve dok joj nisu oslabile noge) priča o svom teškom, pa ipak lepom životu koj je od rođenja vezan za Staru Pazovu, obeležen skoro neprekidnim radom, seća se supruga Miše Sladoka i njegovog dramatičnog umiranja pre sedamnaest godina, priča o svojoj i drami svojih sinova, ali i o misterioznim slovačkim suknjama koje je šila celog života.


2. „U Belom Blatu stanuje multikulturalizam“, Norbert Šinković, Radio Slobodna Evropa

Reportaža o Belom Blatu slušaoce vodi u nesvakidašnji „rezervat“ suživota više desetina nacija. Kroz priču o školskom obrazovanju auditorijum ima mogućnost da upozna „panonski esperanto“ koji je pravi primer zajedništva Slovaka i drugih nacionalnih zajednica u ovom malom mestu u Banatu. Slovačka zajednica namerno nije predstavljena kroz prizmu nacionalne pripadnosti, jer je autor želeo da pošalje poruku da je jedina podela koja je prihvatljiva, podela na dobre i manje dobre ljude. Putovanjem kroz etar možete naučiti da se suživot uči od malih nogu, i da je on garant za opstanak zajednice.


3. „Metle koje su obišle ceo svet“, Nenad Blagojević, Lisa

Metle-koje-su-obisle-svet-01

Autor je posetio Selenču gde se sreo sa Anom i Štefanom Daničekom, mladim slovačkim bračnim parom koji proizvodi metle, kao i sa Anom Trusinom, gospođom koja je ceo radni vek provela praveći metle a danas turistima pokazuje kako su one nekada nastajale.


4. „Deca me najviše inspirišu“, Nenad Blagojević, Lisa

Deca-me-najvise-inspirisu

5. „Slovačka kuhinja u Bačkoj“, Nenad Blagojević, Lisa

Slovacka-jela-u-Backoj


6. „Aradačke meškarke“, Biljana Kušljević, Novosadska TV


7. „Pazovski uskrs“, Gordana Momčilović, RTV Stara Pazova


8. „Smrt u Zimabveu“, Željko Marković, Dnevnik

Smrt-u-Zimbabveu


9. „Ana Havran – biciklistkinja“, Željko Marković, Dnevnik

Ana-Havran-biciklistkinja


10. „Priča Ane Majorski“, Jaroslava Klinko, RTV Stara Pazova


11. „Vojvođanske Spajsice na sceni već 35 godina“, Suzana Kokavski, Zrenjanin

vojvodjanske-spajsice

12. „Slovački kulen“, Ana Škuranj, Novosadska TV


13. „Slovački folklor“, Ana Škuranj, Novosadska TV


14. „Slovačka porodica“, Ana Škuranj, Novosadska TV

 

 

Pročitano 3479 putaPoslednji put izmenjeno sreda, 12 februar 2014 14:26
top