Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: oktobar 2020
Уџбеници из словачког језика

Национални савет словачке националне мањине и Завод за културу војвођанских Словака је уз финансијску подрушку Канцеларије за дијаспору у Братислави и Министарства државне управе и локалне самоуправе реализаовао пројекат набавке уџбеника за ученике основних школа, који похађају наставу словачког језика са елементима националне културе у Бачу, Бачком Петровцу, Војловици, Белом Блату, Хајдушици, Пивницама, Сибашу, Челареву, Маглићу, Кулпину, Челареву, Бачкој Паланци, Новом Саду, и другим срединама.

20201030_123230-min.jpg

У уторак одржан  састанак Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма

У уторак, 27. октобра, у 17 сати, чланови Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине у саставу: Светлуша Хлавач, Лидија Дамјан, Мариа Поптешин и Светлана Золнан разматрале су тему родне равносправности и повећаног насиља у породици током примене мера превенције ширења вируса COVID-19. и констатовле су да наведена тема постаје значајан проблем нашег друштва.. Комисији су присуствовали и председница НССНМ Либушка Лакатош и координаторка Одбора за информисање Ана Стојановић. Тема је изазовна, проблем је конвексан, па не треба ћутати, већ упозоравати, јавно говорити о насиљу и спашавати невине животе који пате од насиља закључиле су чланице Комисије за родну равносправност НССНМ.

Изложба Јана Бачура у Галерији ,,Зускa Медвеђовa"

У Галерији ,,Зускa Медвеђовa" у Бачком Петровцу јавности је дана 22. октобра 2020. представљена изложба Јана Бачура – сликара наивне уметности – прецизније нематеријалне културне баштине и то тачно на дан његовог 83. рођендана. Био је то изузетно диван поклон сликару за његов рођендан. Догађај је протекао у присуству значајних личности словачке националне заједнице.

Присутне и посебно уважене госте на отварању изложбе је поздравила Ана Сечова-Пинћирова, директорка Музеја војвођанских Словака, и то: председницу Националног савета словачке националне мањине Љибушку Лакатош, председника Матице словачке у Србији Јана Бртку, председника Скупштине Општине Бачки Петровац Јана Јованковича, номоћницу председника Општине Ковачица Маријану Мељишову, председника Савета Месне заједнице Падина Јанка Коларика, такође суорганизатора изложбе Фондације ,,Бапка" Павела Бапку из Ковачице и, наравно, аутора изложбених дела – господина Јана Бачура. У наставку је детаљније говорила о делу овог реалистичног сликара: „Дело овог сликара има карактер документа времена. Овај епитет има одређену тежину и уједно носи одређену одговорност. Бачур на својим сликама доследно и темељно бележи време којег се сећа. Између осталог, његова дела садрже доминантне елементе културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне, који су важан извор професионалних истраживања традиционалне културе. Бачурево наивно сликарство је једно од најупечатљивијих у овој врсти уметничког изражавања Словака у Србији. Његов уметнички израз је тачна реалистична слика, која приказује тематски широк спектар мотива. Његове слике бележе историју села, обичне људе у њиховом свакодневном животу .“

Из самих слика се види да је аутор био очаран природом, људима са села и животињама. Суштина Бачуровог уметничког израза у контексту нематеријалне културне баштине управо су његова дела која документују елементе културе словачког народа на овим просторима.

Бард словачке наивне уметности имао је 66 самосталних изложби; ова послдња са називом ,,Јан Бачур – сликар нематеријалне културне баштине" је 67. По реду, такође 4. у петровачкој галерији. Поводом прославе његовог рођендана и отварања самосталне изложбе, уследили су говори са честиткама. Председница НССНМ Љибушка Лакатошова изразила је задовољство због присуства на отварању изложбе овог јединственог сликара који је познат не само у нашој земљи, већ и у иностранству. Почашћена чињеницом да ју је сликар Бачур лично позвао, нагласила је следеће: „Чини се да сви знају за његово дело. Доказ томе је чињеница да је Матица словачка наградила рад падинског барда, такође му је следило признање и од председника наше државе Александра Вучића са образложењем да његове слике допуњују културну уметност Србије. Господин Бачур је недавно примио и признање од наше матичне државе. Народна банка Словачке је његове слике одштампала на кованицама од пет евра... Ваше слике одлазе далеко у свет, али будући да су сад и на кованицама, отићи ће чак и даље од уметности. Цео свет ће знати за вас, а такође и за нас, на чему смо вам захвални. “

Поздраве од председника Општине Ковачица Јарослава Хрубика присутнима је уручила госпођа Мељишова, након чега је уметнику честитао и председник СО Б. Петровец Ј. Јованкович, коме је припала част да отвори изложбу. Честитке је уметнику уручио и председник Матице словенске Ј. Бртка као и присутни на изложби. Галериста Павел Бапка истакао је реалистичан приступ сликарству у делу господина Бачура, који очигледно одступа од дела многих наивних уметника, што само доприноси квалитету уметниковог дела. Ана Беређиова и маестро Ондреј Магловски су песмом и музиком потврдили везу између ове две врсте уметности. Уметник Бачур се захвалио организаторима што су му омогућили да поново излаже у центру војвођанских Словака и управо у овој галерији која носи име значајне уметнице.

43odvzdava_darceky.jpg

 

Aна Хорватова

Objavljeno uOdbor za kulturu
Споразум о међудржавној срадњи

Организације Словаку у Србији, Мађарској и Румунији су 24. октобра 2020. године подписали споразум о сарадњи на 19 заједничких пројеката из области образовања и културе за 2021. годину. За НССНM је на електронској седници учествовала Светлана Золњан и Јанко Хавран. 

Objavljeno uNSSNM
petak, 23 oktobar 2020 08:57

Poznaj svoju minulosť 2020

 NRSNM v rámci svojich prioritných činností usporadúva početné aktivity, ktorými podnecuje zachovanie národného a kultúrneho dedičstva Slovákov žijúcich v Srbsku. Za tým účelom sa po 7-krát organizuje kvíz vedomostí: Poznaj svoju minulosť. Cieľom kvízu je prostredníctvom interaktívnej činnosti, žiakov vo veku 13 – 15 rokov usmerňovať v rámci mimoškolskej aktivity, udržať národné povedomie, za cieľom poznať svoju tradičnú kultúru a významné osobnosti a inštitúcie Slovákov vo Vojvodine, ktoré prispeli k zachovaniu a rozvoju slovenskej identity a národného povedomia.

Kvíz vedomostí sa uskutoční pre žiakov 7. – 8. ročníka. Súťažiť budú tento krát jednotlivci vyplnením on-line testu, ktorý bude na platforme vzdelavanie.nrsnm.com. Škola (profesor) môže prihlásiť každého žiaka 7. a 8. ročníka. Na prípravu do súťaže môžete používať učebnice z dejepisu od 6. – 8. ročník pre základné školy ako i publikáciu Slováci v Srbsku z aspektu kultúry, ktorú vydal Ústav pre kultúru vojvodinských Slovákov v roku 2012 a 2013. K dispozícii ponúkneme prihláseným školám na prípravu viac ako 200 kvízových otázok so štyrmi ponúknutými odpoveďami, z ktorých jedna je vždy správna. Na kvíze sa môžu objaviť aj fotografie významných osobností zo života vojvodinských Slovákov a naše slovenské kroje podporené otázkami a podľa typu podobné úlohy ako na záverečných skúškach.

NRSNM v rámci projektu zabezpečí odmeny pre žiakov, ktorí v stanovenom čase vypracujú celý test.

Prihlásiť záujem o súťaž môžete najneskôr do 20. novembra 2020 koordinátorke projektu na mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Po prihláške na kvíz, NRSNM vedúcemu pedagógovi pošle inštrukcie o možnosti zapojenia sa do kvízu.

Súťaž sa plánuje začiatkom decembra 2020 on-line.

Objavljeno uVýzvy
četvrtak, 22 oktobar 2020 11:59

Rozhlasová súťaž recitátorov 2020

Vzhľadom na novú situáciu vo vyučovaní, na ktorú sa školy prispôsobujú podľa pandémie zapríčinenej COVID-om 19, organizátori boli prinútený zrušiť Rozhlasovú súťaž recitátorov. Keďže naši žiaci nemajú možnosť prejaviť svoj recitačný talent týmto spôsobom, rozhodli sme sa organizovať on-line súťaž, a preto prosíme učiteľov, aby sa so svojimi žiakmi zapojili do súťaže.

Škola prihlási žiakov na prihlášku (ktorú si stiahnete klikom na link) najneskôr do 1.11. 2020. Potom sa za pomoci digitálnych technológií (web kamery, mobilu atď.) nahrá prednes žiaka a pošle na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. , ktorý je určený pre dištančné vzdelávanie. Všetky prednesy zavesíme na portál vzdelavanie.nrsnm.com spolu s možnosťou hlasovania pre najúspešnejší prednes v nasledujúcich kategóriách:

 

  • poézia – nižšie ročníky,

  • poézia - vyššie ročníky,

  • poézia - stredné školy a študenti,

  • próza

  • prednes žiakov, ktorí navštevujú hodiny slovenčiny s prvkami národnej kultúry.

Výber veršov alebo prózy treba prispôsobiť pravidlá recitačných súťaží. Prednes sa obmedzuje do 4 min. trvania. Každý žiak môže súťažiť iba v jednej kategórii. Žiaka na súťaž môže prihlásiť iba škola alebo spolok/združenie/Matica.

Nahrávky prednesov treba poslať do 15.11.2020 na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Hlasovať sa bude do 20.11.2020.

Pre ocenených žiakov a učiteľov sa zabezpečia darčeky a diplomy.

Verím, že dáte príležitosť žiakom, aby sa prejavili takýmto spôsobom a zúčastníte sa na podujatí, ktoré organizuje NRSNM za podpory Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí.  

Objavljeno uVýzvy
Заседала је комисија за стандарде словачког језика Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ

Дана 17. октобра 2020. године, у просторијама Основне школе у ​​Пивницама одржан је 1. састанак Тима за услађивање термина и обликовање јединсвене школске терминологије сачињеног у оквиру Комисије за стандарде словачког језика, Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ. Основни циљ наведеног тима јесте да створи јединствену школску терминологију на словачком језику и прилагоди је електронским дневницима у свим школама, у којма се настава одвија на словачком језику.

Радном састанку присуствовали су: Мариа Андрашик, председница Асоцијације словачких педагога, Татиана Нађ, спољни саветник за образовање у Министарству просвете, др. Ана Макишова, професор на Филозофком факултету - одељење за словачки језик и књижевност, Мариена Корош, уредница у Заводу за уџбенике, Милина Крижан, преводилац са словачког језика у пензији, Патрик Малина, директор Основне школе 15. октобра у Пивницама, Светлана Золњан, члан НССНМ и координатор Одбора за образовање НССНМ и Секретар НССНМ и координатор Одбора за службену употребу језика и писма НССНМ Мариа Поптешин.

sreda, 21 oktobar 2020 14:54

Радост поклонима

Радост поклонима

Предшколци, који су се у уторак, 20. октобра обрадовали поклонима, председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош и координатор Одбора за образовање НРСНМ Светлана Золњан предшколској установи Радосно детињство на Булевару Јаше Томића, словачком одељењу Колибрик, донели су поклоне.

Наиме, 2016. године отворена је словачка група вртића у сарадњи са НРСНМ. Деца словачког или словачког порекла уписују се у старосно мешовиту групу - деца од 3 до 5 година - на захтев родитеља. Сваке године је уписан  максималан број деце дозвољене у тој старосној категорији, двадесет. Уз финансијску помоћ Канцеларије за Словаке који живе у дијаспори, НРСНМ обезбеђује наставна средства и опрема просторије. Ове године је Национално савет донирао са Канцеларијом средства у износу од 2.000 евра, за наставна средства, која су могла да се обезбеде код нас у Србији, за разлику од претходних година, када су из Словачке обезбеђене бројне звучне табле, интерактивне књиге, зидне слике, како би деца имала  прилику да што чешће чују словачки језик.

 

Васпитачице Мариа Срнкова и Линда Дујаковићова нису криле радост због поклона, подсетиле су и да им недостају семинари о унапређењу како педагошких вештина, тако и словачког језика.

 

122037428 436995540649212 5056731680450941201 n 1

122017434 661070578178195 6334030274012395271 n

Предшколци, који су се у уторак, 20. октобра обрадовали поклонима, председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош и координатор Одбора за образовање НРСНМ Светлана Золњан предшколској установи Радосно детињство на Булевару Јаше Томића, словачком одељењу Колибрик, донели су поклоне.

Наиме, 2016. године отворена је словачка група вртића у сарадњи са НРСНМ. Деца словачког или словачког порекла уписују се у старосно мешовиту групу - деца од 3 до 5 година - на захтев родитеља. Сваке године је уписан  максималан број деце дозвољене у тој старосној категорији, двадесет. Уз финансијску помоћ Канцеларије за Словаке који живе у дијаспори, НРСНМ обезбеђује наставна средства и опрема просторије. Ове године је Национално саветдонирао са Канцеларијом средства у износу од 2.000 евра, за наставна средства, која су могла да се обезбеде код нас у Србији, за разлику од претходних година, када су из Словачке обезбеђене бројне звучне табле, интерактивне књиге, зидне слике, како би деца имала  прилику да што чешће чују словачки језик.

Васпитачице Мариа Срнкова и Линда Дујаковићова нису криле радост због поклона, подсетиле су и да им недостају семинари о унапређењу како педагошких вештина, тако и словачког језика.

7. Дечија ликовна колонија

Седма дечија ликовна колонија одржана је у Бачком Петровцу у организацији Удружења ликовних уметника Петровца 10. октобра 2020. Одвијала се истовремено на три локалитета – у Парку Зуске Медвеђове - у близини библиотеке "Штефан Хомола", у дворишту испред Удружења ликовних уметника Петровца и у дворишту Месне заједнице Петровац. На отварању су говорили председница овог удружења Марија Струхарова, суорганизатор Јан Макан, члан НССНМ и Павел Сурови, потпредседник НССНМ и покрајински посланик, који је отворио овај догађај. На колонији су били присутни бајкери и власници олдтајмера – не само због тога што су својом појавом интересантни, већ и као инспирација за младе уметнике. Тема колоније је била слободна. Учесници су били подељени у три групе, а учествовала су деца из петровачког и кулпинског вртића, ученици основних школа из Петровца, Кулпина, Гложана, Маглића, Кисача, чланови удружења "Загрљај" из Кулпина и чланови удружења "Чирикли" из Петровца.

Ова манифестација је требала да се одржи у оквиру "Петровачких дана" у мају, али је због неповољне епидемиолошке ситуације, коју је у то време проузроковао вирус корона, одложена за октобар и одржана у оквиру Дечије недеље. Сви учесници су добили пакете који се састојали од сликарског материјала и разних додатака. Колонију је подржао Национални савет словачке националне мањине из средстава Одбора за културу.

Objavljeno uOdbor za kulturu
Финансијска подршка за ученике средњих школа

12. октобра 2020. године је у Гимназији „Јан Колар“ са домом ученика у Бачком Петровцу подељена финансијска подршка за ученике, који су уписанни у одељења са словачким наставним језиком. Ученици 1. разреда добијају по 7. 000,00 а 16 најбоњих ученика 2., 3. и 4. разреда по 7.000,0 у првом полугодишту а 8.000,00 у другом полугодишту. Уговоре у финансијској помоћи је са ученицима подписала председница НССНМ Љибушка Лакатош.

IMG_20201012_122747-min.jpg

 

IMG_20201012_122615-min.jpg

 

Strana 1 od 2
top