Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: januar 2019
Мера 2 - СББ за националне мањине

18. јануара 2019. године је у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, у Београду, одржан састанак Оперативне радне групе за спровођење друге мере у оквиру Секторске буџетске подршке у оквиру СБС, која је усмерена на Побољшање расположивости и квалитета уџбеника за националне мањине и унапређене обуке за наставнике који изводе наставу на језицима мањина.

Закључци:

  • Група за мањине ће за 10 дана израдити план рада за 2019. годину и послати члановима радне групе;

  • За 2. циљну вредност потребно је радити веома брзо будући да је потребно постићи велики број активности до краја 2019. године;

  • За 1. циљну вредност, уколико се прихвате горенаведена тумачења, не постоје веће препреке да се оствари вредност потребна за повлачење транше.

Састанак у министарству просвете

Представници национални савета националних мањина су 22. јануара 2019. године у Министарству просвете, науке и технолошког развоја са државниом секретаком, Анамаријом Вичек и представницом Завода за унапређење образовања и васпитања, Виолетом Влајковић Бојић, утврдили редослед потребних активности у оквиру сарадње националних савета нациоланих мањина са овим институцијама на тему издавања уџбеника, израде програма наставе и учења за 3. и 7. разред основне школе и 2. разред гиманзије и друге облике сарадње ради побољшања квалитета настве на језицима националних мањина.

Састанак са покрајинским секретаром  за националне мањине – националне заједнице

Дана 16. јануара 2018. у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине у Новом Саду је одржан састанак покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице г. Њилаш Михаљем са председницима националних савета националних мањина који имају седиште на територији АП војводине. У име НССНМ је била присутна председница Љибушка Лакатош и потпредседник Павел Сурови. На састанку су узели учешће и Милинка Хрћанова, в.д. помоћника покрајинског секретара за националне мањине – националне заједнице и Адријан Борка, самостални саветник за инспекцијски надзор за службену употребу језика и писма АПВ.

Objavljeno uNSSNM
Sa sastanka sa zaštitnikom građana Republike Srbije

Predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Ljibuška Lakatoš i zaštitnik građana g. Zoran Pašalić sastali su se u Beogradu dana 15. januara 2019. godine, i tom prilikom razgovarali na temu položaja slovačke nacionalne manjine.

Na sastanku se takođe govorilo i o poseti zaštitnice prava g. Marije Pataky iz Slovačke Republike. Poseta će se realizovati u martu ove godine, i to će biti pogodna prilika da se zaštitnica građana SR upozna sa aktivnostima Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine.

Objavljeno uNSSNM
top