Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: četvrtak, 29 jul 2021
Гала концерт у Гложану

Дана 18. јула 2021. године на бини Дома културе у Гложану чланови Културно-просветног друштва „Једнота“ Гложан приредили су целовечерњи гала концерт поводом неодржаног 50. фолклорног фестивала „Танцуј, Танцуј...“ у Гложану, који је требало да се одржи још у јуну прошле године, али се због пандемије изазваног вирусом Ковид-19 није одржао. Можда управо због тога, уметнички програм је приказан у свој својој лепоти, обојен мултикултуралношћу. У програму су наступиле све фолклорне секције КПД „Једнота“, соло певачи, као и гости из Новог Сада, из Фолклорног ансамбла „Вила“, који су својим професионалним извођењем одушевили присутне. Публика није штедела дланове, јер више од годину и по дана није било могућности гледања наступа уживо. Концерт је својим присуством почаствовала и председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатошова, потпредседница НССНМ Татиана Вујачић, председница Одбора за информисање НССНМ и потпредседница Матице словачке за Бачку Ана Хорватова, председник Скупштине општине Бачки Петровац Јан Јованкович, као и многи љубитељи фолклора. Финансијку подршку дали су Министарство културе Ребублике Србије, Канцеларија за Словаке у дијаспори, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Општина Бачки Петровац и Месна заједница Гложан.

На крају програма се заједно са председником КПД „Једнота“ Владимиром Бажаљом учесницима захвалила председница НССНМ Л. Лакатошова која је нагласила да ће НССНМ и убудуће подржавати активности КПД „Једнота“, с обзиром на велику видљивост њихових резултата. (текст је сачињен на основу текста Ане Хорватове објављеног у часопису „Хлас људу“, фото: М. Пап).

IMG-f19708bebc14f9549cc01d31f7a218e0-V

IMG-1b9ff43ae596c7b5b71282bf71607bb1-V

Objavljeno uNSSNM
Склопљен меморандум о сарадњи

Сарадња између националних савета националних мањина не огледа се само у раду Kоординације националних савета, него и у узајамној сарадњи представника савета, са нагласком на мултинационалности. Потврдио је то и састанак представника Националног савета Словака и Националног савета Русина, који се одржао у суботу 17. јула 2021. године у Руском Крстуру.

          На иницијативу представника Русина разматрала се међусобна сарадња, заједничко наступање, заједничко конкурисање за финансијска средства, коришћење финансијских средстава на основу пројеката. У име председнице Националног савета словачке националне мањине Љибушке Лакатошове као и у своје име, о активности самог савета говорио је потпредседник НССНМ, Златко Шимак. Такође, он је представио и присутне представнике: Марију Поптешин, секретарку НССНМ и координаторку Одбора за службену употребу језика и писма, Ану Чапељову, председницу Одбора за културу, Јанка Kоларика, председника Одбора за образовање, Владимира Францистија, председника Одбора за службену употребу језика и писма, као и Ану Хорватову, председницу Одбора за информисање.

         Представници Националног савета русинске националне мањине са председником Бориславом Сакачем, председницима одбора – за културу Николом Шантом, за образовање Меланијом Римаровом, за службену употребу језика и писма Звонком Сабом, за информисање Јакимом Винајием, као и са државном секретарком Оленом Папугом, представили су рад ове мањине, проблеме са којима се суочавају, али који ипак нису нерешиви, и у интересу општег просперитета две мањинске заједнице, ако и у општем друштвеном интересу, склопили су меморандум о сарадњи. (текст је сачињен на основу текста Ане Хорватове објављеног у часопису „Хлас људу“).

Objavljeno uNSSNM
top