Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za kulturu

Концерт Камерног хора „Наде“

Након 10. семинара „Нова песма” за чланове камерних хорова у организацији Камерног хора „Надеу Пивницама је 20. јуна 2021. године одржан концерт камерних хорова. Такође га је финансијски подржао и Одбор за културу НССНМ а концеру је присуствовала и председница НССНМ Љибушка Лакатошова.

202402416 10208558746243940 3746778560995231681 n

 

65. Књижевно саветовање

   Дана 19. јуна 2021. године одржанo је 65. Књижевно саветовање, најстарија културна манифестација војвођанских Словака, у организацији Словачког издавачког центра и уз подршку Одбора за културу Националног савета словачке националне мањине у Свечаној сали Гимназије ,,Јан Колар у Бачком Петровцу. Овогодишњи прилози били су посвећени годишњицама писаца и истраживача: Паљо Сабо Бохуш (100. годишњица рођења), Даниел Пиксиадес (90), Михал Ђуга (70), Златко Бенка (70), Ана Макишова (60), Ладислав Чањи (60), Адам Светлик (60), Јан Салчак (60), Михал Бабијак (60) и Зузана Чижикова (50). Присутне је поздравила главна уредница ,,Новог живота Зденка Валентова-Белић, а говорила је и председница Одбора за културу НССНМ Анна Чапељова, као и директор СВЦ Владимир Валентик. Склупу је присуствовала и Анна Хорватова, потпредседница Матице словачке у Србији. Увод у догађај била је додела ауторских примерака најновијих издања књига СВЦ – Милану Коларском, Мирославу Алексићу и Зденки Валентовој Белић, које им је уручио директор СВЦ Владимир Валентик. У другом делу саветовања традиционална награда часописа за уметност и културу ,,Нови живот за 2020. годину додељена је Михалу Бабијаку за његов есеј објављен у овом часопису бр. 5-6, 2020. Комисија за доделу ове награде радила у саставу: Марта Павчокова, Ана Фунтикова и Катарина Пуцовска. Михал Бабијак, који живи и ради у Словачкој, био је спречен да дође на саветовање, те се захвалио путем видео-снимка.

 

Панел дискусија ,,Позориште у доба Короне“

Дана 28. априла 2021. у позоришној сали СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови одржана је панел дискусија под називом ,,Позориште у доба Короне“. Организовали су је: Завод за културу војвођанских Словака, Национални савет словачке националне мањине и СКУД-а ,,Херој Јанко Чмелик“ у Старој Пазови. Присуствовали су и представници словачких аматерских позоришта, удружења и школа, односно сви они који се активно баве позориштем или су заинтересовани за овај сегмент културе. Похвално је што су били присутни и у дискусији учествовали представници чак десетак словачких војвођанских средина – Бингуле, Бољеваца, Ковачице, Јаношика, Кисача, Новог Сада, Старе Пазове, Кулпина, Пивница, Гложана и Бачког Петровца – из Словачког војвођанског позоришта. Присутне је поздравила Ана Чапељова, председница Одбора за културу НССНМ, такође директор ЗКВС Владимир Францисти, а учествовала је и председница НССНМ Љибушка Лакатош. Теми овог догађаја се посветио дугогодишњи позоришни уметник из Старе Пазове Александар Бако а модератор је био Ладислав Чањи из ЗКВС.

Александар Бако предложио је неколико модела за организацију овогодишњих позоришних смотри – дечије ,,3џЂ“ и за одрасле – ,,Позоришне ловорике“. Од понуђених опција, класични модел организације смотри се у дискусији искристалисао као најприхватљивији, односно није порджана онлајн организација ових смотри – фестивала. Када је реч о терминима смотри такође се показао као најодговарајући јесењи термин, са вероватноћом да ће се обе смотре одржати заједно. Говорило се о значају образовања наших редитеља и глумаца, о помоћи стручњака и о посетама мањим срединама, о удруживању неколико позоришта, јер у појединим срединама недостаје глумаца, такође о трајном решењу финансијске подршке за аматерска позоришта, о такмичењима у писању оригиналних позоришних текстова за децу и одрасле, које ће ускоро објавити НССНМ и било је још много сличних креативних и подстицајних ствари. Једном речју, проистакло је много инспиративних идеја и, пре свега, са овог догађаја је послат сигнал да ће се позориште и даље одржавати и у периоду короне.

 

IMG 20210428 165845 resized 20210429 022201967-min

IMG 20210428 172152 BURST001 COVER resized 20210429 022254435

IMG 8698-min

илустрациона фотографија са фестивала из 2019. године

  

 

Дана 23. фебруара 2021. године у НССНМ у Новом Саду одржан је први овогодишњи припремни састанак у сусрет 40. фестивалу словачке забавне музике ,,Златни кључ", којим је председавала Ана Чапељова, председница Одбора за културу НССНМ. На састанку су учествовали углавном поједини музички стручњаци из редова наше мањине, који су се у неформалном разговору са представницима Завода за културу војвођанских Словака и НССНМ фестивалу посветили са организационе тачке гледишта и посебно су се осврнули на могућности његове реализације. Дотакли су се и прошлогодишње ретроспективе фестивала, која је припремљена и емитована у сарадњи са словачком редакцијом Радио-телевизије Војводина. Иако је фестивал заказан за октобар 2021. године, присутни су се сложили да треба расписати конкурс за нове композиције, што је у надлежности Завода за културу војбођанских Словака. Тако да је прецизиран и рок за слање песама на адресу ЗКВС у периоду од 1. марта до 1. јуна 2021. године а конкурс ће бити објављен на веб страници завода. Присутни су говорили о разним варијантама фестивала. Нагласили су потребу да се композиције пре свега сниме, јер примарни задатак овог фестивала је управо стварање нових ауторских композиција. У супротном од фестивала не би остало ни трага. У случају реализације фестивала у традиционалном јесењем термину, било је речи и о могућности концерта са извођењем оркестра уживо, као и о другим бројним техничким питањима и о координацији фестивала. Следећи састанак ће се одржати кад буде било могуће да се изради финансијски план, како би се сагледале стварне могућности одржавања фестивала и како би све могло да се конкретније планира. На следећем састанку биће такође прецизиран и састав организационо-управног савета фестивала итд.

 

sajt 2

 

          Дана 22. јануара 2021. године у Националном савету словачке националне мањине у Новом Саду одржан је трећи састанак Одбора за културу НССНМ. Састанком је председавала председница одбора Ана Чапељова а присуствовали су и председница НССНМ Љибушка Лакатош, потпредседник НССНМ Павел Сурови као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за културу Јан Макан. Присутни су били следећи чланови одбора: потпредседница одбора Мирушка Кочиш, као и Катарина Калмар, Борис Бабик, Даница Врбова, Јарослав Мудри, Јан Томаш, Ана Золнај, Тијана Фаркаш и Мирослав Брна. На седници су у оквиру посебних тачака дневног реда били усвојени записници са другог редовног и првог и другог електронског састанка Одбора за културу НССНМ, такође Извештај о раду Одбора за културу за 2020. годину. Одобрен је и предлог Плана и програма рада Одбора за културу НССНМ за 2021. годину који треба да се усвоји на следећем састанку НССНМ.

 

sajt 1

Фестивал ,,Лети песма, лети“ онлајн

Од 26. до 30. децембра 2020. године, услед светске пандемије коронавируса, одржан је целомањински фестивал нових дечјих композиција у популарном музичком жанру познат као ,,Лети песма, лети” са седиштем у Kовачици. У готово целогодишњој ванредној ситуацији, када је било потребно пронаћи адекватне начине комуникације и одржати друштвену дистанцу, организатори и реализатори фестивала су се веома успешно прилагодили савременој информационој технологији и погодностима најсавременијих актуелних апликација. У том смислу је у великој мери дао свој допринос Жељко Суханек, који је правио аранжмане, звучне и видеоснимке свих песама и такође потписао целокупну продукцију. Фестивал је током пет дана трајао путем Yоу Тube канала, где је изведено свих тринаест песама.

Дом културе ,,3. октобар” и Основна школа ,,Млада поколења“ у Kовачици потписали су организацију а фестивал су подржали и Национални савет словачке националне мањине и Kанцеларија за Словаке у иностранству. Упркос чињеници да се те године није одржао уживо, и онлајн форма фестивала такође је имала своју јединственост. Не само да је добио на популаризацији, јер га је могла пратити готово целосветска јавност, која је уједно могла да допринесе и својим гласовима. Песме је вредновао и жири који су чинили искусни стручњаци и љубитељи музике. То су били: Павел Томаш старији, Павел Томаш млађи, Павел Ђуриш и Иван Бапка. Текстове песама оценила је професорка словачког језика и књижевница Марија Kотвашова Јонашова.

Према оцени стручног жирија, најуспешнију композицију потписао је Владимир Kовач из Бачке Паланке као аутор композиције ,,Мајка Земља”. Друга награда припала је композиторки Адели Опшустовој из Арадца за песму ,,Пружи ми руку” а трећа је била Анита Хлавата из Падине за песму ,,Изгледа љубав”. Kада су у питању најуспешнији извођачи фестивала – прванаграда припала је Хани Барцовој из Kовачице, друга Kатарини Валовцовој из Kовачице и трећа Симони Сикоровој из Бачког Петровца. Михал Kања из Селенче освојио је награду за најуспешнији текст песме ,,Велили снови мале дечице.

Публика је такође значајно допринела својим гласовима. Регистрован је био не само сваки „лајк“, већ и свако праћење песме. Тако је збиром свих поена највише гласова добила песма ,,Осмех под маском ауторке и текстописца професорке музике Маринењове из Бачког Петровца коју је извела Симона Сикорова такође из Бачког Петровца. Другу награду публике освојила је песма ,,Пружи ми руку” Аделе Опшустове коју је отпевао Бојан Чорба из Белог Блата.

 

Hana Barcova

Simona Sykorova

Strana 1 od 92
top