Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za informisanje

Састанак Одбора за информисање

 

              У уторак, 19. јануара 2021. године, у просторијама националног савета заседао је Одбор за информисање НССНМ. Председавала је Ана Хорват, председница одбора, а састанку је присуствовала и председница НССНМ, Љибушка Лакатош, као и члан Извршног одбора НССНМ задужен за област информисања, Златко Ленхарт. Одбор је анализирао прошлогодишње активности и усвојио извештај о раду у 2020. години, а затим се бавио планом и програмом активности за ову годину, чији је предлог такође усвојио. Чланови одбора су информисани да је национални савет код Kанцеларије за Словаке у дијаспори ове године конкурисао, између осталих, са осам пројеката из области информисања.

 

            Тема састанка била је и оставка чланице одбора, Ањичке Халупове, поднета из личних разлога, као и предлог за новог члана, о чему ће коначну одлуку донети Национални савет словачке националне мањине.

 

 

 

Подршка Редакцији програма на словачком језику Радија Нови Сад

Председница Националног савета словачке националне мањине, Љибушка Лакатош, је у уторак 29. септембра 2020. године у просторијама НССНМ представнику Редакције програма на словачком језику Радија Нови Сад, Растиславу Зорњану, уручила два професионална снимача звука. Наиме, како се Јавни медијски сервис Радио-телевизија Војводине нашао у тешкој финансијској ситуацији због умањених буџетских средстава намењених за ову годину, НССНМ ће до краја ове године пружити одређену финансијску помоћ редакцијама на словачком језику Радија и Телевизије, како би се овај период премостио. Део ове помоћи јесте и помоћ у најосновнијим техничким средствима за рад радијских новинара у виду диктафона који су предати редакцији на коришћење на неодређено време.

nahravacky fotka 2-min

Schôdza Výboru pre informovanie Koordinácie národnostných rád národnostných menšín

Због актуелних проблема у Радио-телевизији Војводина, а на иницијативу више националних савета националних мањина, је 2. септембра 2020. год. у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду одржана седница Одбора за информисање при Координацији националних савета с једном тачком дневног реда: Смањење стечених права по питању функционисања редакција на језицима националних мањина на РТВ Војводина. Седницом је председавао Стефан Стојков, председник Координације и председник Националног савета бугарске националне мањине. Учествовали су представници 16 националних савета, испред Националног савета словачке националне мањине председница НССНМ, Љибушка Лакатош, председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорватова и координаторка Odbora за информисање НССНМ, Лидија Дамијан. На седници су учествовали и представници РТВ Војводина - главни и одговорни уредник другог програма Телевизије, Мирко Кањух, гл. и одг. уредник трећег програма Радија, Војин Поповић, као и помоћница гл. и одг. уредника трећег програма Радија, Златица Њаради.

Након исцрпне анализе тренутног стања у РТВ Војводина коју је изнео Мирко Кањух, до којег је дошло принудним смањењем броја запослених – ангажованих преко агенције за запошљавање, присутни су се сложили да се руководство РТВ труди да тај удар отпуштања ублажи, али да свакако на дуже стазе прети опасност од урушавања квалитета и обима програма. Такође, изражена је бојазан од неповратног одлива новинарског кадра који се и иначе у редовима националних мањина тешко проналази.

Након дискусије, присутни су се сложили да се хитно затражи пријем делегације Одбора за информисање при Координацији националних савета код премијерке Ане Брнабић, која је и председница Републичког савета за националне мањине, ради решавања два горућа питања:

1.враћање одузетих средстава Радио-телевизији Војводина у висини од 201 милион динара у што краћем року

2.проналажење начина да Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање при Влади Републике Србије убудуће по аутоматизму даје сагласност за попуњавање упражњених радних места насталих природним одливом у РТВ Војводина.

2_koordinacia_02092020.jpg

Predstavnici Slovačke redakcije Radija Novi Sad u poseti Nacionalnom savetu Slovaka

U ponedeljak, 31. 08. 2020. godine, u prostorijama Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine se održao sastanak četvoročlane delegacije Slovačke redakcije Radija Novi Sad sa predsednicom NSSNM, Ljibuškom Lakatošovom i predsednicom Odbora za informisanje NSSNM, Anom Horvatovom. Delegacija u sastavu Martin Prebuđila – odgovorni urednik, Katarina Pucovska – pomoćnica odgovornog urednika i novinari – autori emisija, Rastislav Zornjan i Marina Melihova, informisala je savet o teškoj situaciji u kojoj se našla Slovačka redakcija Radija Novi Sad, kao i cela Radio-televizija Vojvodine. Radi se o nalogu rukovodstva Javnog medijskog servisa Radio-televizija Vojvodine da se hitno smanji broj zaposlenih. Tačnije, radi se o tome da svi zaposleni angažovani preko agencije za zapošljavanje, od 1. septembra dobijaju otkaz. U slučaju Slovačke redakcije RNS to bi činilo skoro trećinu broja zaposlenih, ukupno njih pet, i bilo bi ozbiljna pretnja očuvanju kvaliteta i kvantiteta programa, ali ova ustanova je hitno pronašla privremeno rešenje za troje saradnika, tako da u ovom momentu status dvoje saradnika ostaje nerešen.

 Predstavnici Slovačke redakcije veruju da će se situacija za par meseci stabilizovati i da je ona rezultat aprilskog rebalansa republičkog budžeta kada su Radio-televiziji Vojvodina smanjena primanja. Takođe se nadaju da će novim rebalansom do kraja godine sredstva planirana početkom godine ipak biti vraćena ovoj ustanovi. Kada je reč o proizvodnji programa, a vezano za to i o broju zaposlenih, prisutni su se složili da u ovom kritičnom periodu treba uložiti napor da se bar očuva dosadašnje stanje. Dogovoreno je da NSSNM u okviru svojih mogućnosti finansijski podrži redakciju, ustvari direktno novinare čiji angažman prestaje 1. septembra, čime se istovremeno ostvaruje mogućnost da proizvodnja programa i dalje nesmetano teče.

ponedeljak, 16 decembar 2019 20:30

Seminar za mlade slovačke recitatore

Fotka_3.jpg

Odbor za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine je u subotu, 30.11.2019. godine u Osnovnoj školi “Maršal Tito” u Padini organizovao Seminar za mlade slovačke recitatore. Cilj organizovanja ovog seminara bio je, pre svega, afirmacija recitatorske umetnosti među najmlađima i uključivanje što većeg broja dece u recitatorstvo kao oblast umetnosti. Učesnici radionice bili su učenici iz Padine, Kovačice, Gložana i Bačkog Petrovca.

Fotka 2-min 1

Prisutne je pozdravio Janko Kolarik, predsednik Odbora za obrazovanje NSSNM i predsednik Saveta Mesne zajednice Padina. U ime organizatora ovog događaja, učesnicima se obratila Ana Horvatova, predsednica Odbora za informisanje NSSNM, a zatim i Tatiana Vujačić, podpredsednica NSSNM.

Fotka_4.jpg

Recitatorsku radionicu je vodila Maria Kotvašova – Jonašova, pisac za decu i mlade i profesorka slovačkog jezika. Svoje dugogodišnje iskustvo u oblasti recitatorstva podelila je s decom putem praktičnih saveta o ponašanju i držanju prilikom izgovaranja umetničkog teksta. Govorila je o najčešćim greškama prilikom recitovanja, koje veoma utiču na celokupni utisak nastupa. Plastično i ubedljivo demonstrirala je i upoređivala pravilno i nepravilno izgovoren tekst. Govorila je o značaju ponašanja recitatora na sceni. Na kraju je naglasila koliko je važan dobar izgovor na čijem usavršavanju treba neprekidno raditi čestim vežbanjem. Mladim recitatorima je otkrila da neposredno pred nastup govorni aparat treba razraditi brzim izgovaranjem rečenica koje su u tu svrhu i izmišljene.

U drugom delu radionice recitatori su interpretirali poeziju i umetničke tekstove koje su ranije pripremili.

Fotka 5-min

Nakon radnog dela seminara, mladi polaznici su zajedno sa svojim učiteljima posetili etno kuću u Padini gde su imali priliku da čuju nešto više o prošlim vremenima ovog naselja, kada im je o istorijatu Padine, o dolasku i životu Slovaka u Padini, govorila bibliotekarka Zdenka Obšustova.

Organizaciju ovog seminara finansijski je podržala Kancelarija za Slovake u inostranstvu iz Bratislave.

Strana 1 od 20
top