Tel/Fax
+381 21 422 989

NSSNM

Гала концерт у Гложану

Дана 18. јула 2021. године на бини Дома културе у Гложану чланови Културно-просветног друштва „Једнота“ Гложан приредили су целовечерњи гала концерт поводом неодржаног 50. фолклорног фестивала „Танцуј, Танцуј...“ у Гложану, који је требало да се одржи још у јуну прошле године, али се због пандемије изазваног вирусом Ковид-19 није одржао. Можда управо због тога, уметнички програм је приказан у свој својој лепоти, обојен мултикултуралношћу. У програму су наступиле све фолклорне секције КПД „Једнота“, соло певачи, као и гости из Новог Сада, из Фолклорног ансамбла „Вила“, који су својим професионалним извођењем одушевили присутне. Публика није штедела дланове, јер више од годину и по дана није било могућности гледања наступа уживо. Концерт је својим присуством почаствовала и председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатошова, потпредседница НССНМ Татиана Вујачић, председница Одбора за информисање НССНМ и потпредседница Матице словачке за Бачку Ана Хорватова, председник Скупштине општине Бачки Петровац Јан Јованкович, као и многи љубитељи фолклора. Финансијку подршку дали су Министарство културе Ребублике Србије, Канцеларија за Словаке у дијаспори, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, Општина Бачки Петровац и Месна заједница Гложан.

На крају програма се заједно са председником КПД „Једнота“ Владимиром Бажаљом учесницима захвалила председница НССНМ Л. Лакатошова која је нагласила да ће НССНМ и убудуће подржавати активности КПД „Једнота“, с обзиром на велику видљивост њихових резултата. (текст је сачињен на основу текста Ане Хорватове објављеног у часопису „Хлас људу“, фото: М. Пап).

IMG-f19708bebc14f9549cc01d31f7a218e0-V

IMG-1b9ff43ae596c7b5b71282bf71607bb1-V

Склопљен меморандум о сарадњи

Сарадња између националних савета националних мањина не огледа се само у раду Kоординације националних савета, него и у узајамној сарадњи представника савета, са нагласком на мултинационалности. Потврдио је то и састанак представника Националног савета Словака и Националног савета Русина, који се одржао у суботу 17. јула 2021. године у Руском Крстуру.

          На иницијативу представника Русина разматрала се међусобна сарадња, заједничко наступање, заједничко конкурисање за финансијска средства, коришћење финансијских средстава на основу пројеката. У име председнице Националног савета словачке националне мањине Љибушке Лакатошове као и у своје име, о активности самог савета говорио је потпредседник НССНМ, Златко Шимак. Такође, он је представио и присутне представнике: Марију Поптешин, секретарку НССНМ и координаторку Одбора за службену употребу језика и писма, Ану Чапељову, председницу Одбора за културу, Јанка Kоларика, председника Одбора за образовање, Владимира Францистија, председника Одбора за службену употребу језика и писма, као и Ану Хорватову, председницу Одбора за информисање.

         Представници Националног савета русинске националне мањине са председником Бориславом Сакачем, председницима одбора – за културу Николом Шантом, за образовање Меланијом Римаровом, за службену употребу језика и писма Звонком Сабом, за информисање Јакимом Винајием, као и са државном секретарком Оленом Папугом, представили су рад ове мањине, проблеме са којима се суочавају, али који ипак нису нерешиви, и у интересу општег просперитета две мањинске заједнице, ако и у општем друштвеном интересу, склопили су меморандум о сарадњи. (текст је сачињен на основу текста Ане Хорватове објављеног у часопису „Хлас људу“).

100  година Удружења петровачких жена

Дана 25. јула 2021. године у Удружењу жена у Бачком Петровцу, у присуству бројних гостију, обележена је стогодишњица овог друштва. Програм је водила председница удружења Марија Гашпаровски. Програм је осим музичих тачака присутне упознао и са историјом овог удружења из времена његовог оснивања, када је прва председница постала успешна интелектуалка Адела Граисингер. Након уводног програма, присутни су имали прилику да погледају и богату етнографску изложбу чланица овог удружења. Председница НССНМ Љибушка Лакатош је такође учествовала у догађају и својим пригодним говором је честитала чланицама јубилеј.

IMG 20210725 191801 resized 20210728 112256378

sreda, 28 jul 2021 08:55

Са 22. седнице НССНМ

Са 22. седнице НССНМ

Дана 23. јула 2021. године, са почетком у 19 часова у просторијама Словачког народног дома у Старој Пазови, одржан је двадесет други састанак Националног савета словачке националне мањине у присуству 20 чланова, којим је председавала Љибушка Лакатош, председница НССНМ. Дневни ред, који се првобитно састојао од 10 тачака, допуњен је са још две тачке – Избор председника Надзорног одбора НИУ „Хлас људу, као и о Информација о смени директора НИУ „Хлас људуи постављање новог директора ове установе. Тачка која се односи на одобравање одлука које је донео Извршни одбор НССНМ, допуњена је још једним Мишљењем о прелиминарном списку средњошколаца смештених у ђачком дому Гимназије ,,Јан Колар у Бачком Петровцу.

Након овако допуњеног програма, седница је почела са радом.

Одобрен је записник са 20. радног састанка НССНМ.

Под тачком Полугодишњи извештаји о раду одбора НССНМ: Полугодишњи извештај о раду Одбора за службену употребу језика и писма, Полугодишњи извештај о раду Одбора за културу, Полугодишњи извештај о раду Одбора за образовање и Полугодишњи извештај Одбора за информисање, председници одбора Владимир Францисти, Ана Чапељова и Ана Хорват, као и координаторка Одбора за образовање Светлана Золњан, укратко су дали информације о активностима у првој половини ове године. Што се тиче Одбора за образовање, подржана је финансијска подршка за упис петоро првака у словачки разред у основну школу у Ердевику.

У вези са тачком Информација о претходним фазама Словачког центра у Новом Саду, председница Л. Лакатошова је пружила информације о припремама за куповину зграде овог центра у улици Карађорђева бр. 70 у Новом Саду, где ће се поред седишта НССНМ налазити и Завод за културу војвођанских Словака и НИУ ,,Хлас људу”. Такође о могућности реконструкције зграде са студентским домом за студенте словачке националне припадности у Новом Саду. Председница је такође навела разлоге за промену одлуке од првобитне идеје о изградњи нове зграде до тренутне ситуације – куповине већ изграђене зграде погодне за ове намене и поменуту реконструкцију. Такође је говорила о комуникацији са Канцеларијом за Словаке у иностранству.

Тачком Одобрење предлога за доделу награда НССНМ, које ће бити уручене на свечаном састанку НССНМ 12. августа 2021. у Бачком Петровцу, једногласно су одобрени сви наведени предлози.

У оквиру тачака Мишљење НССНМ о Одлуци о усвајању измена и допуна Програма рада Завода за културу војвођанских Словака за 2021. годину и Мишљење НССНМ о Одлуци о усвајању измена и допуна Финансијског плана Завода за културу војвођанских Словака за 2021. годину које је изнео директор завода Владимир Францисти, усвојена су великом већином.

Под тачком Разрешење председника Надзорног одбора НИУ ,,Хлас људу“ – Данијеле Лазор, која је потписала уговор о раду са овом институцијом, наведено разрешење је једногласно усвојено. У оквиру додате тачке – Избор новог председника Надзорног одбора ове установе под тачком Разрешење председника Надзорног одбора НИУ – већином гласова за новог председника овог тела изабрана је Анкица Бенкова, директорка основне школе из Лалића.

Тачка Одобрење одлука које је донео ИО НССНМ свих 38 мишљења је једногласно одобрено.

У оквиру тачке Информација о разрешењу директора НИУ ,,Хлас људу“ и постављању новог директора ове институције – у закључку је договорено да се Национални савет обрати НИУ ,,Хлас људу“ и да се позову директорка НИУ ,,Хлас људу“ и председник Управног одбора да на следећем састанку НССНМ, као њиховој оснивачкој институцији, и члановима савета употпуне слику свих кадровских промена у НИУ ,,Хлас људу“ које су се догодиле од почетка ове године.

На крају састанка председница Л. Лакатошова је позвала чланове на свечану седницу НССНМ као и на овогодишње Словачке народне свечаности. Такође их је позвала да утичу на имунизацију у нашој држави, односно да утичу на наше грађане да се вакцинишу и тиме допринесу заштити од вируса КОВИД-19.

IMG 20210723 191359 BURST001 COVER resized 20210727 120833888

IMG 20210723 193127 resized 20210727 120947368

IMG 20210723 193009 resized 20210727 121015865

Изложба и културно-уметнички рограм у Селенчи

Дана 2. јула 2021. године у 18 часова у Етно огранку МОМС Селенча у Селенчи, одржана је изложба поводом 20 година излагања у етно-простору у Дому културе. Догађај је својим присуством увеличала и председница НССНМ Љибушка Лакатош која је имала пригодан говор. Осим ње, у име НССНМ, били су присутни и Светлана Золњан, Катарина Врабчењјак, Ана Хорват, Ана Чапељова и Јурај Суђи. Догађај су увеличале и гошће из Лалића и Старе Пазове. Реч су имале и руководилац етно огранка Вијера Стрехарска и Марина Врабчењјак, председница Савета Месне заједнице Селенча. У наставку дана у вечерњим часовима у Дому културе одржан је културно-уметнички програм у коме су учествовале бројне културне и образовне установе из Селенче. Присуствовао је и директор Завода за културу војвођанских Словака Владимир Францисти, а обратила се и председница НССНМ Љибушка Лакатош.

web 28-2021dsZvonySpevokol

 

25. фестивал ,,Jarné nôty“

Дана 26. јуна 2021. године у Свечаној сали Гимназије ,,Јан Колар у Бачком Петровцу у организацији Месног одбора Матице словачке у Петровцу, одржан је 25. Фестивал озбиљне музике под називом ,,Jarné nôty. У оквиру уводног дела у име НССНМ говорила је Љибушка Лакатош, председница Националног савета, уследиле су поздравне речи Јасне Шпрох, председницеОпштине Бачки Петровец и Ане Медвеђове. Катарина Мелегова-Мељиховаговорила је испред организатора фестивала – МОМСПетровац. На овогодишњем фестивалу учествовали су следећи талентовани музичари и оркестри: Оркестар ОШ ,,Млада поколења”из Ковачице, виолинисткиња Луциа Валовцова, флаутиста Матеј Гагулић, пијанисткиња Емилија Тарноциова, пијанисткиња Леа Шимова, оркестар ОШ ,,Јана Колара“ и Камерногхора ,,Звони“, виолиниста Марек Шкабла, пијанисткиња Ксенија Вујачић, флаутисткиња Марта Милашиновић, флаутисткиња Јасмина Полачекова, гитаристкиња Ана Хавран, виолиниста Јурај Суђи мл., пијаниста Марек Ступавски и оперска певачица Катарина Калмарова. Поред Канцеларије за Словаке у иностранству, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Општине Бачки Петровец, фестивал је подржао и Национални савет словачке националне мањине.

206364142 1061307290943554 4504241819375378362 n

205015308 518545439489301 2436837120529761231 n

Strana 1 od 37
top