Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: petak, 30 oktobar 2020
Уџбеници из словачког језика

Национални савет словачке националне мањине и Завод за културу војвођанских Словака је уз финансијску подрушку Канцеларије за дијаспору у Братислави и Министарства државне управе и локалне самоуправе реализаовао пројекат набавке уџбеника за ученике основних школа, који похађају наставу словачког језика са елементима националне културе у Бачу, Бачком Петровцу, Војловици, Белом Блату, Хајдушици, Пивницама, Сибашу, Челареву, Маглићу, Кулпину, Челареву, Бачкој Паланци, Новом Саду, и другим срединама.

20201030_123230-min.jpg

У уторак одржан  састанак Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма

У уторак, 27. октобра, у 17 сати, чланови Комисије за равноправност полова Одбора за службену употребу језика и писма Националног савета словачке националне мањине у саставу: Светлуша Хлавач, Лидија Дамјан, Мариа Поптешин и Светлана Золнан разматрале су тему родне равносправности и повећаног насиља у породици током примене мера превенције ширења вируса COVID-19. и констатовле су да наведена тема постаје значајан проблем нашег друштва.. Комисији су присуствовали и председница НССНМ Либушка Лакатош и координаторка Одбора за информисање Ана Стојановић. Тема је изазовна, проблем је конвексан, па не треба ћутати, већ упозоравати, јавно говорити о насиљу и спашавати невине животе који пате од насиља закључиле су чланице Комисије за родну равносправност НССНМ.

Изложба Јана Бачура у Галерији ,,Зускa Медвеђовa"

У Галерији ,,Зускa Медвеђовa" у Бачком Петровцу јавности је дана 22. октобра 2020. представљена изложба Јана Бачура – сликара наивне уметности – прецизније нематеријалне културне баштине и то тачно на дан његовог 83. рођендана. Био је то изузетно диван поклон сликару за његов рођендан. Догађај је протекао у присуству значајних личности словачке националне заједнице.

Присутне и посебно уважене госте на отварању изложбе је поздравила Ана Сечова-Пинћирова, директорка Музеја војвођанских Словака, и то: председницу Националног савета словачке националне мањине Љибушку Лакатош, председника Матице словачке у Србији Јана Бртку, председника Скупштине Општине Бачки Петровац Јана Јованковича, номоћницу председника Општине Ковачица Маријану Мељишову, председника Савета Месне заједнице Падина Јанка Коларика, такође суорганизатора изложбе Фондације ,,Бапка" Павела Бапку из Ковачице и, наравно, аутора изложбених дела – господина Јана Бачура. У наставку је детаљније говорила о делу овог реалистичног сликара: „Дело овог сликара има карактер документа времена. Овај епитет има одређену тежину и уједно носи одређену одговорност. Бачур на својим сликама доследно и темељно бележи време којег се сећа. Између осталог, његова дела садрже доминантне елементе културне баштине, како материјалне тако и нематеријалне, који су важан извор професионалних истраживања традиционалне културе. Бачурево наивно сликарство је једно од најупечатљивијих у овој врсти уметничког изражавања Словака у Србији. Његов уметнички израз је тачна реалистична слика, која приказује тематски широк спектар мотива. Његове слике бележе историју села, обичне људе у њиховом свакодневном животу .“

Из самих слика се види да је аутор био очаран природом, људима са села и животињама. Суштина Бачуровог уметничког израза у контексту нематеријалне културне баштине управо су његова дела која документују елементе културе словачког народа на овим просторима.

Бард словачке наивне уметности имао је 66 самосталних изложби; ова послдња са називом ,,Јан Бачур – сликар нематеријалне културне баштине" је 67. По реду, такође 4. у петровачкој галерији. Поводом прославе његовог рођендана и отварања самосталне изложбе, уследили су говори са честиткама. Председница НССНМ Љибушка Лакатошова изразила је задовољство због присуства на отварању изложбе овог јединственог сликара који је познат не само у нашој земљи, већ и у иностранству. Почашћена чињеницом да ју је сликар Бачур лично позвао, нагласила је следеће: „Чини се да сви знају за његово дело. Доказ томе је чињеница да је Матица словачка наградила рад падинског барда, такође му је следило признање и од председника наше државе Александра Вучића са образложењем да његове слике допуњују културну уметност Србије. Господин Бачур је недавно примио и признање од наше матичне државе. Народна банка Словачке је његове слике одштампала на кованицама од пет евра... Ваше слике одлазе далеко у свет, али будући да су сад и на кованицама, отићи ће чак и даље од уметности. Цео свет ће знати за вас, а такође и за нас, на чему смо вам захвални. “

Поздраве од председника Општине Ковачица Јарослава Хрубика присутнима је уручила госпођа Мељишова, након чега је уметнику честитао и председник СО Б. Петровец Ј. Јованкович, коме је припала част да отвори изложбу. Честитке је уметнику уручио и председник Матице словенске Ј. Бртка као и присутни на изложби. Галериста Павел Бапка истакао је реалистичан приступ сликарству у делу господина Бачура, који очигледно одступа од дела многих наивних уметника, што само доприноси квалитету уметниковог дела. Ана Беређиова и маестро Ондреј Магловски су песмом и музиком потврдили везу између ове две врсте уметности. Уметник Бачур се захвалио организаторима што су му омогућили да поново излаже у центру војвођанских Словака и управо у овој галерији која носи име значајне уметнице.

43odvzdava_darceky.jpg

 

Aна Хорватова

Objavljeno uOdbor za kulturu
top