Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: ponedeljak, 07 septembar 2020
Потписивање уговора Одборa за службену употребу језика и писма

Дана 04. августа 2020. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине у Новом Саду одржано је свечано потписивање уговора о пословно-техничкој сарадњи, путем којих Национални савет словачке националне мањине (НССНМ) пружа финансијску помоћ у износу од 1.481.000. 00 динара за финансирање и суфинансирање инвестиција у нашем локалном окружењу.

Кроз такву вишегодишњу праксу, НССНМ доприноси постепеном побољшању услова за деловање наших културно-уметничких удружења.

Ове године финансијска помоћ је удељена следећим удружењима и организацијама: МОМС Падина, Словачка евангеличка а.в. црквена општина у Кулпину, Културно-просветно друштво „Једнота“ из Гложана, Словачка евангеличка а.в. црквена општина у Силбашу, ПС Бажант Кисач, МОМС Јаношик и МОМС Б.Петровац

Уговор о финансијској подршци потписао је и председник Културно-просветног друштва „Једнота“ из Гложана. Износом од 531.000 дин. извршиће се реконструкција, доградња, замена прозора и кречење зидова у просторијама друштва. 

ponedeljak, 07 septembar 2020 10:03

LITERÁRNU SÚŤAŽ ZORNIČKY

Výbor pre kultúru NRSNM

Slovenské vydavateľské centrum

a redakcia časopisu Zornička

 

vypisujú

LITERÁRNU SÚŤAŽ ZORNIČKY

na poviedku a báseň pre deti

 

Práce treba zasielať v troch exemplároch podpísané heslom. Rozlúštenie hesla treba doložiť v dodatočnej obálke spolu s rukopisom.

Literárne práce bude hodnotiť odborná komisia, ktorá udelí tri ceny za poéziu a tri ceny za prózu.

Súťaž je otvorená do 30. novembra 2020.

Práce treba zaslať na adresu: Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny, Bulvár Mihajla Pupina 1/4, 21 000 Nový Sad, s poznámkou Literárna súťaž Zorničky.

Objavljeno uVýzvy
ponedeljak, 07 septembar 2020 10:01

S Ú B E H : Čo dokáže pekné slovo

Literárna súťaž žiakov základných a stredných škôl

Čo dokáže pekné slovo

 

Výbor pre kultúru NRSNM

a

Slovenské vydavateľské centrum

 

vypisujú

 

 

S Ú B E H

na žiacke literárne práce (próza a poézia)

 

Téma je voľná.

 

Práce treba zasielať v troch exemplároch podpísané menom a priezviskom a uvedeným kontaktom. Literárne práce bude hodnotiť odborná komisia, ktorá udelí tri ceny v dvoch kategóriách – žiakov základných škôl od 5. do 8. ročníka a žiakov stredných škôl a gymnázií.

Súbeh je otvorený do 30. novembra 2020.

Práce treba zaslať na adresu: NRSNM, Bulvár Mihajla Pupina 1/4, 21000 Nový Sad, s poznámkou Na súbeh žiackych prác.

Objavljeno uVýzvy
Schôdza Výboru pre informovanie Koordinácie národnostných rád národnostných menšín

Због актуелних проблема у Радио-телевизији Војводина, а на иницијативу више националних савета националних мањина, је 2. септембра 2020. год. у просторијама Русинског културног центра у Новом Саду одржана седница Одбора за информисање при Координацији националних савета с једном тачком дневног реда: Смањење стечених права по питању функционисања редакција на језицима националних мањина на РТВ Војводина. Седницом је председавао Стефан Стојков, председник Координације и председник Националног савета бугарске националне мањине. Учествовали су представници 16 националних савета, испред Националног савета словачке националне мањине председница НССНМ, Љибушка Лакатош, председница Одбора за информисање НССНМ, Ана Хорватова и координаторка Odbora за информисање НССНМ, Лидија Дамијан. На седници су учествовали и представници РТВ Војводина - главни и одговорни уредник другог програма Телевизије, Мирко Кањух, гл. и одг. уредник трећег програма Радија, Војин Поповић, као и помоћница гл. и одг. уредника трећег програма Радија, Златица Њаради.

Након исцрпне анализе тренутног стања у РТВ Војводина коју је изнео Мирко Кањух, до којег је дошло принудним смањењем броја запослених – ангажованих преко агенције за запошљавање, присутни су се сложили да се руководство РТВ труди да тај удар отпуштања ублажи, али да свакако на дуже стазе прети опасност од урушавања квалитета и обима програма. Такође, изражена је бојазан од неповратног одлива новинарског кадра који се и иначе у редовима националних мањина тешко проналази.

Након дискусије, присутни су се сложили да се хитно затражи пријем делегације Одбора за информисање при Координацији националних савета код премијерке Ане Брнабић, која је и председница Републичког савета за националне мањине, ради решавања два горућа питања:

1.враћање одузетих средстава Радио-телевизији Војводина у висини од 201 милион динара у што краћем року

2.проналажење начина да Комисија за давање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање при Влади Републике Србије убудуће по аутоматизму даје сагласност за попуњавање упражњених радних места насталих природним одливом у РТВ Војводина.

2_koordinacia_02092020.jpg

top