Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: oktobar 2018
Уџбеници за ђаке средње медицинске школе

Национални савет словачке националне мањине је за ученике Средње медицинске школе “7. април” у Новом Саду обезбедио уџбенике за стручне предмете из матичне земље.

sreda, 31 oktobar 2018 00:00

Pamätné tabule

Pamätné tabule

Počas októbra r. 2018 Výbor pre úradné používanie jazyka a písma NRSNM v rámci svojho plánu a programu na rok 2018 zorganizoval kampaň na distribúciu pamätných tabúľ do miest, v ktorých sa  Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny v posledných rokoch zúčastnila pri rekonštrukcii a obnove slovenských spolkov, resp. stánkov kultúry s cieľom vytvoriť optimálne podmienky pre ochotnícku činnosť.

Дечји фастивал народних песама

28. 10. 2018. године је у Ковачици одржан дечји фестивал у интерпретацији словачких народних пасама уз учешће 24 ученика основних школа из целе Војводине.

Нови изазови за заштиту мањинских језика

Дана 26. Октобра 2018. године, у Братислави одржана међународна радионица под називом "Нови изазови за заштиту мањинских језика” , који је одржан под покровитељством министара правде Габора Гала, у сарадњи са Ханнс Сеидел Фондације у организацији опуномоћеника владе Републике Словачке за националне мањине Ласзла Буковсзког.

Конференција за Словеке у дијаспори

Од 25. - 27. 10. 2018. године је у Братислави одржана Конференција “Словачка Република и Словаци у дијаспори” на којој су НССНМ представљале Ана Томанова Маканова, председница, и Светлана Золњан, координатор за образовање, која је прочитала реферат на тему “Улога школе у јачању словачке националне свести”.

Радионица осликавања техником наиве

У Ковачици је од 22. до 23. октобра 2018. одржана радионица осликавања предмета примењене уметности техником наиве.

Objavljeno uOdbor za kulturu
38. Фестивал словачке забавне музике „Златни кључ“

У Селенчи је 21. октобра 2018. одржан 38. Фестивал словачке забавне музике познат као „Златни кључ“ у директном преносу Радио-телевизије Војводине.

Objavljeno uOdbor za kulturu
Отварање Словачке куће у Арадацу

У суботу, 20. октобра у Арадцу је организовано свечано отварање реновиране Словачке куће.

Наставна средства и за ученике у Арадцу

Поводом отварања Словачког дома у Арадцу је координатрока за образовање, Светлана Золњан, 20. октобра 2018. године преала директорки ОШ “Братство” у Арадцу наставна средстава а професорки словачког језика, Адели Обшуст, која изводи наставу словачког језика у ОШ “Братство једнинство” у Белом Блату, уговор за реализацију часова словачког језика за децу предшколског узраста в Белом Блату.

Семинар за васпитачице

18. - 19. октобра 2018. године је у Бекешчаби, у Мађарској, био организован 2. семинар за васпитачице, које раде у предшколским установама са словачким наставним језиком у Мађарској, Румунији и Србији. Поред огледних часова, су присутне имале могућност да размене искуства и посете град у којем ижве Словаци већ 300 година.

Strana 1 od 2
top