Tel/Fax
+381 21 422 989
utorak, 23 januar 2018 00:00

Održana je sednica Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Održana je sednica Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine

U utorak 23. januara 2018. godine u prostorijama NRSNM u Novom Sadu je održan 10. sastanak Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma.

Na ovom sastanku, članovi Odbora su jednoglasno usvojili Izveštaj o radu Odbora za 2017. godinu i predložili  Plan rada i finansijski plan odbora za 2018. godinu. Složili su se da se aktivnosti Odbora planiraju u okviru komisija Odbora.

Predloženo je da se  finansijska podrška za stvaranje optimalnih uslova za  rad slovačkih kulturnih organizacija nastavi u smeru nedovršenih hitnih investicija u lokalnim sredinama.

 U okviru Komisije za standardizaciju slovačkog jezika u 2018. godine, predviđena je proizvodnja i distribucija spomen ploča na kojima će stajati saopštenje o finansijskoj podršci za rekonstrukciju zgrada - slovačkih ustanova kulture.
 
Konstatovano je da poseban značaj imaju  posete opštinama  gde je slovački jezik u službenoj upotrebi i podela plakata i brošura o pravima nacionalnih manjina, koje su ostale nepodeljene iz prošlih godina, takođe učestvovanje na sastancima Saveta za međunacionalne odnose u lokalnim samoupravama, organizovanje seminara i sastanaka sa članovima SMO slovačke nacionalnosti  i susreta sa matičarima iz sredina  gde žive Slovaci, kako bi se  pomoglo u rešavanju problema u izdavanju dvojezičnih obrazaca. Planiran je i  nastavak  projekta digitalizacije parohijskih registara na teritoriji druge polovine Banata i u Sremu.

Putni troškovi + dnevnice za članove Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma: 17.723,00 RSD

 

Pročitano 1089 puta
top