Tel/Fax
+381 21 422 989
nedelja, 02 septembar 2018 00:00

2. Курс кореографије словачког народног плеса

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
2. Курс кореографије словачког народног плеса

Od 31. августа до 2. септембра 2018. у Малом Иђошу у организацији Одбора за културу Националног савета словачке националне мањине je одржан 2. Курс кореографије словачког народног плеса са учешћем више од 20 учесника.

k-2-kurzu-choreografie sept 2018 002


Окупио их је председник овог одбора Јан Славик. На курсу су предавали: Милорад Лонић, дугогодишњи уметнички руководилац и кореограф Фолклорног ансамбла “Вила” из Новог Сада који је имао теоретско предавање.

k-2-kurzu-choreografie sept 2018 003


Практични део су сачинили предавачи из Пивница (Јанко Мерњик), Гложана (Јарослав Кришка), Падине (Јан Коларик) и Старе Пазове (Ружена Червенски). Они су извели по неколико народних плесова типичних за њихову средину а полазници курса су имали задатак да их савладају. Уз узајамну сарадњу сви су успешно савладали све плесове.

k-2-kurzu-choreografie sept 2018 004


Корепетитор је био познати музичар Ондреј Магловски, уредник Музичког програма Радио Новог Сада. Делимично је курс био посвећен фолклорној дебати у организацији Завода за културу војвођанских Словака а коју је организовао и водио етнолог Маријан Павлов.

На курсу се радило веома интензивно а чак ни у касним ноћним сатима концентрација није опала.

Уз песму су наставили да се друже и после радионица. Учесници су са едукативним садржајем били задовољни и надамо се да ће стечена знања успешно применити у својим фолклорним колективима.

На крају су сви полазници и предавачи добили диплому од стране председнице НССНМ Ане Томанове Маканове.

 

Pročitano 476 puta
top