Tel/Fax
+381 21 422 989
nedelja, 21 oktobar 2018 00:00

38. Фестивал словачке забавне музике „Златни кључ“

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
38. Фестивал словачке забавне музике „Златни кључ“

У Селенчи је 21. октобра 2018. одржан 38. Фестивал словачке забавне музике познат као „Златни кључ“ у директном преносу Радио-телевизије Војводине.

38-festival ZK okt 2018 002


Поздравна реч је припала заменику председника Савета Месне заједнице Селенча Јозефу Кочонди, присутне је поздравио и председник Скупштине Општине Бач др Зоран Новаковић а фестивал је свечано отворила Ана Томанова Маканова, председница Националног савета словачке националне мањине.

И овогодишњи фестивал је донео 12 нових песама у жанру забавне музике. Аранжмане су написали музичари Ондреј Павчок и Самуел Ковач а вредновао их је жири у саставу Александар Дујин, Јана Кубечкова Вуковић и Ервин Малина. Текстове песама је лекторисала и вредновала Катарина Мелегова-Мелихова. Уметнички директор и координатор фестивала је била Словенка Бенкова Мартинкова, конферансу је написала Aнамарија Болдоцки-Грбић а фестивал је водила Ана Зорњанова.

38-festival ZK okt 2018 003


Победничку песму је написала млада ауторка дебитанткиња Ивета Ковачова која је уједно добила награду за најуспешнију интерпретацију. Ивети је припала и Награда националног савета – статуа академске уметнице Мире Бртке. Другу награду је освојила композиција Иване Илић коју је извела Андрејa Лачокова а трећу награду ауторка Словенка Бенкова Мартинкова, њену песму је извела Ивана Хријешикова. Награду публике је освојила композиција Јураја Суђија млађег а ова песма је освојила и највећи број смс-порука. Ову песму је извела Магдалена Кањова. Награду за најбољи текст је освојио Борис Габрињи.

У ревијалном делу фестивала наступио је камерни хор „Звони“ чиме је обележен његов 25-годишњи рад а учествовали су и полазници вокалног семинара одржаног у Заводу за културу војвођанских Словака у Новом Саду.

Фестивал су и ове године заједно организовали субјекти као што су Месна заједница Селенча, Општина Бач, Завод за културу војводђанских Словака и Национални савет словачке националне мањине. Подржали су га још и Канцеларија за Словаке у иностранству из Словачке Републике, Покрајински секретаријат за културу, информисање и односе с верским заједницама као и Министарство културе и информисања Републике Србије.

НССНМ је фестивал подржао са 200.000,00 динара.

 

Pročitano 424 puta
top