Tel/Fax
+381 21 422 989
subota, 26 maj 2018 00:00

48. Фолклорни фестивал „Tанцуј, танцуј...“ у Гложану

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
48. Фолклорни фестивал „Tанцуј, танцуј...“ у Гложану

Данa 26. маја 2018. године у Гложану је одржан традиционални 48. фестивал фолклора „Tанцуј, танцуј...“.

Tакмичарски садржај фестивала је био подељен на три дела: у Дому културе је одрžан концерт певачких група и оркестара а на сцени амфитеатра је био последподневни и вечерњи концерт фолклорних група који су у оквиру директног преноса пратили и гледаоци РТ Војводина.

Овај најмасовнији фестивал Словака у Војводини је окупио велики број учесника из скоро свих словачких средина регионално заступљених у Срему, Банату и Бачкој уз учешће гостујућих ансамбала.

Фестивал је и ове године у складу са Уговором о међусобним правима и обавезама суоснивача и суорганизатора фестивала наставио са организацијом према оваквом моделу. Тиме је фестивал осигуран не само финансијски него и организационо.

На почетку првог концерта фолклорних група присутне су свечано поздравили: Павел Жембери, председник Савета Месне заједнице Гложан, Срђан Симић, председник Општине Бачки Петровац, Петер Прохацка, потпредседник Канцеларије за Словаке у иностранству, Милина Хрћан из Покрајинског секретаријата за образовање, управу, прописе и националне заједнице – националне мањине и Ана Томанова Маканова, председница Националног савета словачке националне мањине.

Према процени стручног жирија у категорији народних оркестара најуспешнији је био оркестар Словачког културног центра „Павел Јозеф Шафарик“ из Новог Сада, у категорији певачких група најуспешније су биле девојке из Ковачице – група „Перла“ Kреативног центра за туризам, уметност и културу а у категорији фолклорних ансамбала прву награду и статуу Националног савета словачке националне мањине су освојили чланови СКПД „Ђетван“ из Војловице – Панчева.
 
Фестивал је подржала и Канцеларија за Словаке у иностранству а НССНМ  износом од 220.000,00 динара.

 

Pročitano 419 puta
top