Odštampajte ovu stranicu
petak, 29 jun 2018 15:47

25. Smotra dečijeg dramskog stvaralaštva „3xĐ“

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
25. Smotra dečijeg dramskog stvaralaštva „3xĐ“

U Staroj Pazovi je u periodu od 1. do 3. juna 2018. godine u prostorijama SKUD “Heroj Janko Čmelik” održana 25. Smotra dečijeg dramskog stvaralaštva poznatija kao „3xĐ“.

Još jedna manifestacija od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu. Zajedno su je organizovali SKUD “Heroj Janko Čmelik”, Opština Stara Pazova, Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine i Zavod za kulturu vojvođanskih Slovaka. Smotru su finansijski podržali i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama kao i Kancelarija za Slovake u inostranstvu.

25-3d 2018 002


U konkurenciji za nagrade nastupilo je deset pozorišnih predstava a tri predstave su izveli gostujući ansambli. Mladi ljubitelji glume su u Staru Pazovu na ovaj pozorišni praznik doputovali iz sledećih sredina u kojima žive pripadnici slovačke nacionalne manjine: Bingula, Kisač, Pivnice, Vojlovica – Pančevo, Belo Blato, Selenča, Bački Petrovac, Padina, Kovačica i Stara Pazova kao domaćin.

25-3d 2018 003


Smotru su vrednovala dva žirija – dečiji i stručni koji su činili profesionalci – glumci i reditelji – Miroslav Benka, Jan Makan i Miroslav Fabri. Umetnički rukovodilac smotre je bio Aleksandar Bako a koordinatorka Miruška Kočišova. Smotru je otvorila predsednica NSSNM Ana Tomanova Makanova a u okviru programa svečanog zatvaranja čast je pripala Libuški Lakatoš, predsednici Organizaciono-upravnog saveta ovog festivala i narodnoj poslanici.

25-3d 2018 004


Prvu nagradu – zlatnu plaketu i statuu NSSNM je osvojila predstava “Petar Pan” SKPD “Đetvan” iz Vojlovice – Pančeva, druga nagrada – srebrna plaketa je pripala predstavi “Aska i vuk” Osnovne škole iz Padine a treću – bronzanu plaketu je osvojila predstava pod nazivom “Za horami za dolami, behá Maťko za bláznami“ u izvedbi dece SKUD “Petrovska družina” iz Bačkog Petrovca.

25-3d 2018 005


Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine je ovu manifestaciju podržao sredstvima u visini od 200.000,00 dinara.

tekst: Ana Simonović
foto: Ana Lešćan

 

Pročitano 743 puta