Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za kulturu

7. Дечија ликовна колонија

Седма дечија ликовна колонија одржана је у Бачком Петровцу у организацији Удружења ликовних уметника Петровца 10. октобра 2020. Одвијала се истовремено на три локалитета – у Парку Зуске Медвеђове - у близини библиотеке "Штефан Хомола", у дворишту испред Удружења ликовних уметника Петровца и у дворишту Месне заједнице Петровац. На отварању су говорили председница овог удружења Марија Струхарова, суорганизатор Јан Макан, члан НССНМ и Павел Сурови, потпредседник НССНМ и покрајински посланик, који је отворио овај догађај. На колонији су били присутни бајкери и власници олдтајмера – не само због тога што су својом појавом интересантни, већ и као инспирација за младе уметнике. Тема колоније је била слободна. Учесници су били подељени у три групе, а учествовала су деца из петровачког и кулпинског вртића, ученици основних школа из Петровца, Кулпина, Гложана, Маглића, Кисача, чланови удружења "Загрљај" из Кулпина и чланови удружења "Чирикли" из Петровца.

Ова манифестација је требала да се одржи у оквиру "Петровачких дана" у мају, али је због неповољне епидемиолошке ситуације, коју је у то време проузроковао вирус корона, одложена за октобар и одржана у оквиру Дечије недеље. Сви учесници су добили пакете који се састојали од сликарског материјала и разних додатака. Колонију је подржао Национални савет словачке националне мањине из средстава Одбора за културу.

utorak, 13 oktobar 2020 12:07

У сусрет 6. ,,Коренима“

У сусрет 6. ,,Коренима“

Дана 12. октобра 2020. године у просторијама Националног савета словачке националне мањине, одржан је састанак комисије која је оцењивала радове на малом формату који ће бити део 6. изложбе под називом ,,Корени у новембру 2020. То је изложба радова малог формата словачких уметника који живе у Србији, а коју од самог почетка подржава НССНМ из буџета Одбора за културу. Идејни творац ове изложбе је Јан Агарски, а изложба ће бити одржана у Центруза културу Стара Пазова у Галерији ,,Мира Бртка.У рад комисије су били укључени – ликовни критичар Сава Степанов као и уметници Јозеф Клаћик и Јан Агарски.

5. Дечји фестивал ,,Кад запевам"

Дана 29. августа 2020. у Шиду је одржан 5. фестивал словачких народних песама ,,Кад запевам" у организацији Словачког културно-уметничког друштва ,,Једнота". На фестивалу је учествовало 15 младих певача узраста од 7 до 15 година из сремских средина у којима живе Словаци – Старе Пазове, Ердевика, Љубе, Луга и Шида. Певаче је пратио дечији оркестар из Селенеча под руководством др Јураја Суђија. Својим присуством фестивал су улепшали Љибушка Лакатошова, председница НССНМ и Зоран Семеновић, председник Општине Шид. Финансијски су га подржали Канцеларија за Словаке који живе у иностранству, Општина Шид и Национални савет словачке националне мањине.

118695715 10207644861237386 4219800129278391588 n

 

118520327 10207638648962083 7800191148744640561 n

Друга ликовна колонија у организацији Месног одбора Матице словачке у Јаношику

У банатском месту Јаношик је дана 12. септембра 2020. године у организацији Месног одбора Матице словачке у Јаношику одржана друга ликовна колонија која је окупила више од двадесет сликара из скоро свих словачких средина у Банату у којима живе Словаци. Међу учесницима су били не само сликари наиве већ и поједини академци и, наравно, сви љубитељи ове уметности. Место Јаношик ове године обележава 210 година од оснивања и поводом овог значајног јубилеја је планирана и свечана академија. Међутим из епидемиолоших разлога академија је изостала а у оквиру колоније су јубилеј представили на симболичан начин.

По завршетку рада колоније председник МОМС-а у Јаношику Јозеф Омаста још једном је поздравио присутне сликаре, али и госте – председника Матице словачке Јана Бртку, потпредседника НССНМ Златка Шимака, директора Института за културу војвођанских Словака Владимира Францистија, председницу Општине Алибунар Зорану Братић, директорку културног центра у Алибунару Оливеру Цицовић, власницу удружења АЕРД Даниелу Маркушову као и председнике, односно представнике МОМС из Белог Блата, Хајдучице, Војловице, Ковачице и Падине. Такође се захвалио Канцеларији за Словаке који живе у иностранству, Националном савету словачке националне мањине, Заводу за културу војвођанских Словака и општини Алибунар, јер без њихове финансијске подршке овај догађај не би могао да буде организован.

DSCN0279

 

38-2020Jan tabor spolocna

 

petak, 11 septembar 2020 20:37

45. ,,Бабинкини сусрети"

45. ,,Бабинкини сусрети"

Почетак септембра за место Падинусу карактеристични ,,Бабинкини сусрети" – књижевни догађај посвећен сећању на значајног словачког војвођанског писца – песниказа децу Михала Бабинке. Тако би било и ове године да није пандемије изазване вирусом Ковид-19. Организатори овог догађаја – запослениу огранку Општинске библиотеке Ковачица у Падини – дошлису на сјајну идеју да овогодишње сусретереализују у нешто другачијем облику због тренутних безбедоносних мера спроведених управо због познате ситуације. Тако су 45. ,,Бабинкини сусрети" попримили електронски облик захваљујући подршци Радио-телевизије Ковачица. Снимљени су као телевизијска емисија колажног типа. Овај догађај, односно телевизијско емитовање је из средстава Одбора за културу подржао и Национални савет словачке националне мањине.

Уводне речису припале председници НССНМ Љибушки Лакатош и директору Општинске библиотеке у Ковачици Слободану Стевановском. У наставку су следили гости из области културе – ВладимирВаленћик, директор Словачког издавачког центра, Марија Котвашова-Јонашова, књижевница, Ева Таубертова, Златко Шимак, Јанко Коларик, Ружена Краћицова, Јан Холош, Еленка Хањикова и Михал Кукучка. Поред њихпоезију Михала Бабинке су говориле Ањичка Стреховска, Ана Сљивкова и Тамара Куљова – чланице рецитаторске секције библиотеке у Падиниасвоје књижевне радове представили су Еленка Ђуришова, Андреја Ломенова-Сабова, Ружена Краћицова и Јан Валента. Музички део су обогатили Маријана Марчекова – изведбом на клавиру, Тијана Њемогова – изведбом на флаути, Владимир Халај – изведбом на хармоници, такође извођачи Властимир Поволни и Иван Бокор, група ,,Уземљење" и балерина Бланка Павелова.

За тему, сценарио и организацију овог догађаја била је задужена библиотекарка Зденка Обшустова а на реализацији је учествовао и Владимир Кухарик из РТВ ОК.

IMG 3909-min 1

Припреме за посебно издање фестивала ,,Златни кључ"

Дана 13. августа 2020. године у Селенчи у просторијама Основне школе „Јан Колар“ се састао Организационо-управни савет Фестивала словачке забавне музике ,,Златни кључ". На састанку су били присутни оснивачи фестивала као и његови дугогодишњи организатори, суорганизатори и покровитељи: представници Националног савета словачке националне мањине, Одбора за културу НССНМ, Завода за културу војвођанских Словака, Месне заједнице Селенча и Основне школе ,,Јан Колар" као и појединци, дугогодишњи актери и активисти ове манифестације.

На састанку је пре свега било речи о великом значају овог фестивала који је обележило неколико генерација музичких, књижевних и културних актера. 2020. године овај догађај обележава 50 година од првог јавног фестивалског концерта, који се одржао 1970. године у Селенчи – такозваној колевци овог музичког такмичења.

С обзиром на несрећну ситуацију која је обележила нашу свакодневицу, односно на епидемију Ковид-19, организација фестивала не може да избегне разне потешкоће са којима се до сада није сусретала током својих 50 година постојања. Реализација фестивала који је током низа година стекао свој профил, мораће ове године бити знатно промењена. Састанци, разговори, организовање током прве половине ове године, када је увелико требало да се одвијају припрема прве фазе фестивала, из објективних и добро познатих разлога, су добиле нови правац.

Захваљујући идејама, које у овако тешким временима организације ипак не недостају, Организационо-управни савет фестивала једногласно се сложио да ове године организује ретроспективно издање фестивала. Предложено је да се ова ретроспектива организује онако како ситуација налаже, односно без јавног концерта, без публике и уз помоћ јавног сервиса РТВ који годинама снима овај фестивал и поседује непроцењив видео и аудио материјал. Поред тога узимали би се у обзир архивски текстови и фотографије сачувани у депозитару НИУ ,,Хлас људу", као и од појединаца који би били спремни да помогну и пруже информације у стварању забавног документарног филма посвећеног 50-годишњици овог фестивала. Након вишедневног интензивног рада и припрема за прикупљање потребних података, 19. августа 2020. године одржан је и други састанак ОУС фестивала, овог пута у просторијама НССНМ у Новом Саду. Сада је већ било конкретнијих питања у вези са припремама за ретроспективу. Главни уредник словачке редакције РТВ-а Милан Куљик, који је био присутан на састанку, сложио се са учешћем нашег јавног сервиса у поменутом значајном пројекту. Емитовање од 90 минута требало би да се одржи у недељу, 18. октобра 2020. године, у оквиру заказаног датума породичног издања емиције ,,Дотики". У писању овог сценарија учествоваће Анамарија Болдоцка-Грбић, професорка словачког језика.

Сам пројекат окарактерисан је као велики и богат калеидоскоп сећања на ауторе, текстописце, певаче, уреднике, музичаре, организаторе као и публику и на све оне који су живели за овај фестивал и жељно га ишчекивани сваке године.

Следећи период ће се одвијати у интензивним организационим припремама. Паралелно са припремама за ретроспективу интензивно се ради и на припреми изложбе за 50. годишњицу фестивала у организацији МОМС Селенча почетком октобра. У оквиру отварања изложбе планирано је и представљање дигитализованог музичког материјала лирских композиција, који су се изводиле током низа година у оквиру концерта лирских песама Смотре словачке музике, касније ,,Златног кључа". У њихове припреме су укључени искусни музичари - професионалци Јурај старији и Јурај млађи – Суђи.

Анамарија Болдоцка-Грбић и Јурај Суђи

Strana 1 od 89
top