Tel/Fax
+381 21 422 989

Odbor za kulturu

Словачка ликовна уметност у Београду

Од 4. до 9. јуна 2020. у београдској галерији '73 организовани су Дани словачке културе – изложба савремене ликовне уметности Словака у Србији и књижевнo вече у оквиру којег је представљена поезија пет песника из Словачке Републике. Дана 4. јуна 2020. у овој галерији је била отворена изложба ,,Савремена ликовна уметност Словака у Србији по концепту Владимира Валенћика. На изложби су представљени радови 25 савремених словачких војвођанских уметника. Између осталих, своје радове представиле су: сестре Весна и Јасна Опавски, Јан Агарски, Ана Андрејић, Милан Суђи, Јана Виерг, Светлана Михаљ, Андреа Мерњикова-Шимонова и други. Изложбу је званично отворио Михал Хрушик, секретар Амбасаде Словачке Републике у Београду, који је нагласио да су Србија и Словачка две братске земље које нису повезане само географски, већ и културно. Истакао је добру сарадњу словачке амбасаде у Београду и Галерије '73, у којој се осим бројних културних догађања Дани словачке културе одржавају већ четврти пут. 

Vystava 2

Са друге седнице Одбора за културу НССНМ

Дана 18. фебруара 2020. године одржан је други састанак Одбора за културу НССНМ у Националном савету словачке националне мањине у Новом Саду. Састанком је председавала председница одбора Ана Чапељова а присуствовали су и Павел Сурови, потпредседник НССНМ, као и Јан Макан, члан Извршног одбора НССНМ, задужен за културу. Од чланова одбора били су присустни: потпредседница одбора Мирушка Кочишова и чланови Катарина Калмарова, Даница Врбова, Јан Томаш, Ана Золнајова, Татјана Штаубова, Тијана Фаркашова и Мирослав Брна. Након поздравних речи председнице одбора, присутне су поздравили Павел Сурови и Јан Макан.

            У оквиру посебних тачака дневног реда су усвојени записнициса првог редовног и првог телефонског састанка Одбора за културу НССНМ.

            Четврта тачка другог састанка је био Извештај о раду Одбора за културу за 2019. годину. У оквиру дискусије уз ову тачку Ана Золнајова похвалила је активности одбора од прошле године. Нагласила је да је у оквиру пројекта – мјузикла ,,Јањичко и Ањичка, учествовала на Фестивалу фолклора у братиславском Ружинову у Словачкој Републици а ово путовање је подржала НССНМ. У пројекту су учествовали омладинци из већине словачких средина из Војводине а мјузикл је на фестивалу био веома запажен. Мирослав Брна истакао је да је Фестивал етнологије у Београду, којем су присуствовале све националне мањине са територије Војводине и који је имао веома висок ниво посећености. Као конкретан пример је навео да је све посетиоце овог међународног догађаја задивила свадбена круна на глави словачке представнице на овом фестивалу. Такође је нагласио да је наш тим присутне импресионирао са презентацијом на изузетно високом професионалном нивоу ипосебно истакао изузетан допринос и рад Павела Суровог и његовихсарадника – супружника Ане и Јана Чус. Управо на оваквој врсти фестивалаи у будуће, како је наглкасио, морамо да учествујемо, како би смо се још више истакли као национална заједница. Ана Чапељова је у наставку нагласила да жели још бољу комуникацију са члановима одбора и да је заинтересована за све информације и посебно проблеме у појединим срединама, ако постоје. Павел Сурови је додао да је као покрајински посланик имао прилику да посети све словачке средине и да у основи има преглед шта се дешава у смислу обнове објеката односно набавке опреме. Изразио је спремност да као посланику могу заинтересовани да му обратевезано за помоћ у решавању сличних потреба условачким срединама. Јан Макан је предложио да се састанци Националног савета одржавају у мањим местима, нпр. у Бингули, Арадцу, Шиду те да се посветепроблемима у датим срединама и да се још боље сагледају могућности како Национални савет може у томе да им помогне. Након расправе извршено је гласање тако да је Извештај о активностима Одбора за културу НССНМ за 2019. годину биоусвојен.

            На почетку пете тачке дневног реда – Усвајање Плана и програмаОдбора за културу НССНМ за 2020. годину, председницаЧапељова је најавила подршку појединим културним догађајима, тј. учешћу наших репрезентативних ансамбала на манифестацијама у иностранству. У наставку је истакла да ће акценат у 2020. години бити на ликовној уметности и уметничкој фотографији као и на обележавању тзв. стогодишњица / годишњица као што су 100 година СКЦ ,,Павел Јозеф Шафарик“ у Новом Саду, 100 година удружења жена у Ковачици као и 60 година од оснивања прве женске певачке групе у Кисачу. Такође ће бити подржана самостална изложба академског сликараЈозефаКлаћика. Ана Золнајова је додала да је укључена у припреме за четврти Етнолошки Фест у Београду. Пошто Стара Пазова ове године прославља 250 година од доласка Словака, учесници ће имати прилику да на овом фестивалу представе народну ношњу и ове средине. Мирослав Брна је додао да пројекат као што су ,,Словачке принцезе” представља целу словачку мањину и достигао је веома висок уметнички ниво и да уметника ПавелаСуровог треба посебно истаћи и да овај пројекат мора у потпуности да буде подржан. Након дискусије план одбора је такође усвојен.

            Шеста тачка –Усвајање Пословника о раду Одбора за културу НССНМ – председница одбора укратко га је представила у складу са појединим областима. Она је истакла да је члан бр. 21 овог пословника новина, те да у случају потребе одбор може да обави састанак телефонски или на електронски начин. И да ће закључци / записници таквих састанака бити потврђени на следећем редовном састанку ОЗК НССНМ.У наставку јегласањем усвојен и Пословник о раду Одбора за културу НССНМ.

            Под тачкомРазно Ана Чапељова је обавестила чланове и присутне да је Завод за словачку културу у Мађарској замолио одбор да поднесе предлог за награду ,,Pro Cultura Slovaca“ 2020. У наставку је за ову награду предложен академски сликар и професор Јозеф Клаћик, што су чланови једногласно подржали.

 

IMG 0353-min

21. фестивал ,,Лети песма, лети“ у Ковачици

Фестивал који већ 21 годину обогаћује нашу фонотеку новим популарним дечијим песмама, чинећи уз то композиторе, текстописце и младе извођаче видљивијим, одржан је 21. децембра 2019. године у великој сали Дома културе ,,3. октобар“ у Ковачици.
Након говора Златка Шимака, председавајућег Скупштине
општине Ковачице, који је нагласио да „не смемо заборавити наш однос према дечијим песмама и нашој словачкој традицији, јер је култивација наш допринос живописном мозаику културе у Војводини а част да званично отвори 21. фестивал „Лети песма, лети 2019“ припала је Љибушки Лакатош, предсеници НССНМ . Пожелела је свима у дворани дома културе прелепе божићне и новогодишње празнике и успешан наступ свим учесницима фестивала.
Овогодишњи 21. фестивал дон
ео је 13 нових композиција словачке популарне музике за децу, које су поред домаћих соло певача у Ковачици извели и млади певачи из Селенече, Арадца, Белог Блата и Падине. Њихов певачки наступ, као и квалитет нових композиција, пратила је и оцењивала стручна комисија у саставу Ружена Червенска, ЈурајСуђи и Иван Бабка. Проф Мариа Котвашова-Јонашова оцењивала је текстове.
Прву награду и златну плакету Н
ССНМ добио је Марек Шкабла из Селенча, који је извео победничку песму Мала жаба Јураја Суђија мл. Аутор композиције такође је добио статуу, дело академске уметнице Мире Брткове. Песма је написана на текст Михала Кање. Друга награда припала је Даворину Гашпаровском из Селенче, који је извео песму Музика Златка Клиновског на текст Наташе Клиновски. Трећа награда припала је младој певачици из Ковачице Анки Ђуришовој, која је отпевала композицију Осмаци аутора ПавлаЂуриша, који је био награђен другом наградом стручног жирија. Текст је написала Виолета Ђуришова. Публици се највише допало извођење Калине Бабкове из Ковачице, која је своје гласовне могућности испробала у Веселој песми Јана Дишпитера и текстописаца Адриане Бабкове. Публика је имала прилику да одабере најлепшу песму која је, према њеном мишљењу, постала песма Искра ауторке Злате Хрнчарове. Тина Вестекова из Ковачицае отпевала је ову песму на текст Аделе Обшустове. Трећа награда жирија припала је композиторки Кристини Цицковој, чију композицију Математика је извела Анита Цицкова. Златну плакету за текстдобио је текстописац Јан Валента из Падине. Награде и поклоне награђеним учесницима уручили су Љибушка Лакатош, председница НССНМ, Златко Шимак, председник СО Ковачица, Ањичка Бирешова, директорка основне школе у Ковачици и Јан Томаш, директор дома културе. Певаче је пратио хор ковачичке основне школе под диригентском палицом учитеља музике Павла Томаша старијег а арнажмане су приредили Павел Томаш мл. и Жељко Суханек.
Програм овогодишњег фестивала популарне музике за децу
су заједнички организовали Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака, Канцеларија за Словаке који живе у иностранству, Општина Ковачица, Дом културе ,,3. октобар“ и Основна школа ,,Млада поколења. Текст конферансе је написала М. Котвашова-Јонашова афестивал је водила модераторка Ана Асоди.


Према А
њички Халуповој, недељник ,,Хлас људу

15. Бијенале словачких уметника у Србији

14. децембра 2019. у Галерији ,,Зуска Медвеђова“ у Бачком Петровцу одржано је 15. Бијенале словачких уметника у Србији. Отварању изложбе у галерији претходила је уметничка сесија на тему 30 година деловања ове галерије. Музеј војвођанских Словака са галеријом je на Бијеналу доделио пет награда: Михалу Ђуровки (1972) из ​​Кисачанаграду Карол Милослав Лехотски за најрепрезентативнију изложбу између два бијенала, награду Цирила Кутлика за животни стваралачки допринос уметности и култури Јозефу Клаћику (1949) из Старе Пазове а постхумно и Павел Поп (1948 - 2019). Награда Цирила Кутлика за организациони допринос у области визуелне уметности и културе војвођанских Словака додељена је Владимиру Валенћику (1959) а Весни Опавска (1976) из Београда добила је откупну награду Националног савета словачке националне мањине за дигиталну графику ,,Сезона камповања“, настала еколошком обрадом јутарње измаглице над језером. Слика В. Опавске припада циклусу који ће се ускоро изложити у Београду и Требињу.

79530372_10216672787679714_5092511348131102720_o.jpg

 

50. ,,Позоришне ловорике”

У Старој Пазови је од 26. октобра до 3. новембра 2019. одржанa 50. Смотра словачког аматерског драмског стваралаштва ,,Позоришне ловорике”. На смотри је учествовало осам позоришних ансамбала из шест словачких средина – Пивница, Војловице, Новог Сада, Кисача, Лалића и Арадца.

         По мишљењу стручног жирија који је радио у саставу – професионални редитељ и глумац Мирослав Бенка, дипл. глумица Милина Хрћан и глумац Зденко Кожик – прву награду је освојио ансамбл Аматерског позоришта ,,Јанко Чеман” из Пивница под називом ,,Čo si videl, nevidel si!”, друго место је припало ансамблу Културног центра Кисач ,,V štátnom záujme” а трећу награду је освојила представа позоришног ансамбла из Арадца под називом ,,Zabíjačka”. Награду за културу сценског изражавања је освојио ансамбл Словачког културног центра под називом ,,WC Story” из Новог Сада.

         У част награђених и цвих гледалаца Словачко војвођанско позориште из Бачког Петровца је у оквиру свечаног затварања смотре извело представу ,,SVÆTY ZA DEDINOU” која ја настала на мотиве представе Португалија Золтана Егрешија је режирао Душан Бајин.

         Смотру су заједно организовали и финансирали Национални савет словачке националне мањине, Завод за културу војвођанских Словака, СКУД ,,Херој Јанко Чмелик”из Старе Пазове, Општина Стара Пазова и Канцеларија за Словаке у иностранству.

Odmenení_na_Vavrine-min.jpg

54. „Сусрети у пивничком пољу“

У Пивницама је од 7. до 8. децембра 2019. одржан54.Фестивал интерпретатора словачких народних песамапознатији под називом Сусрети у пивничком пољу“. Фестивал је свачано отворила председница НССНМ Љибушка Лакатош.Ове године је на фестивалу учествовало 13 интерпретатора из словачких војвођанских средина. Пратио их је народни оркестарпод диригентском палицом Валентина Михајла Грње a фестивал је водила Ана Зорњанова. Стручни жири у саставуЈармила Јурица-Ступавски, Марија Здравковић и Мирослав Хемелаје вредновао интерпретације и аутентичност песама а народну ношњу је вредновао млади етнолог Патрик Раго. Победник фестивала је била Мартина Агарски из Бољеваца која је освојила и статуу НССНМ.Укупна средства која је Национални савет словачке националне мањине издвојио за овај фестивал износе 180.000,00 динара a подржала га је и Канцеларија за Словаке у дијаспори.

DSC 0873-min

 

Fotografie: Miroslav Pap, týždeník Hlas ľudu

Strana 1 od 88
top