Tel/Fax
+381 21 422 989
Národnostná rada slovenskej národnostnej menšiny - Članci poređani po datumu: ponedeljak, 12 oktobar 2020
Председница НССНМ Љибушка Лакатош посетила је општине Бачка Паланка и Бач

И даље ће подржавати активности словачке националне мањине

На позив руководства Бачке Паланке и Бача, председница Националног савета словачке националне мањине Љибушка Лакатош посетила је ове локалне самоуправе 6. октобра.

IMG-3f72cae22d9da5696257dbfc52fb49ee-V.jpg

У Бачкој Паланци делегацију НССНМ - секретарку НССНМ Марију Поптеш, члана савета Бранислава Сљивку на челу са председницом Љибшком Лакатош, дочекали су председник општине Бранислав Шушница и портпаролка Ана Часарова, родом из Пивница. Тема састанка биле су активности словачких удружења а водили су се разговори и о будућој сарадњи са Словацима који живе у Пивницама, Силбашу, Бачкој Паланци а тичу се културе, информисања, образовања на словачком језику, као и службена употреба словачког језика у наведеној општини.  

IMG-bdbd50b76cc47b4d3f81fca2c7b44e5a-V.jpg

У општини Бач, председницу НССНМ Љибушку Лакатош, госпођу Поптешин и чланицу НССНМ Катарину Врабчениак дочекали су заменица председника општине Марина Балабанова, председник Скупштине Драган Амиџић, као и помоћник председника општине Никола Вулетић. Главна тема састанка била је информисање на словачком језику на радио таласима Радио Бач-а, где ће НССМН и Одбор за информисање НССНМ пружити финансијску подршку у циљу да се сачува емитовање на словачком језику. Такође је покренута тема службене употребе језика и писма, као и износ који би локалне самоуправе требале да додељују националним саветима према Закону из члана 115. Закона о националним саветима, а разговарано је и о активностима словачких удружења на територији општине Бач и њиховој даљој подршци.

IMG-710cfea01087cad8132fbcb7a39544ed-V.jpg

 

PETER V PREMÁVKE V ZÁKLADNEJ ŠKOLE JANA ČAJAKA V PETROVCI

Na cestách obozretne

Bezpečná jazda by mala byť prioritou každého vodiča. Keďže nikdy nemožno predpokladať, aké prekvapenie nás zastihne na cestách, treba jazdiť obozretne a opatrne. Na takéto opatrnosti pri zapájaní sa do premávky poukazuje aj nedávno vydaná obrázková vzdelávacia kniha Peter v premávke autora Dobrivoja Markovića, v preklade do slovenčiny Svetluše Hlaváčovej. Ide o spoločný projekt Ústavu pre kultúru vojvodinských Slovákov a Matice slovenskej v Srbsku.

Keďže je prispôsobená pre žiakov nižších ročníkov, ktorí sledujú vyučovanie v slovenskom jazyku, ako i pre tých, ktorí majú hodiny slovenského jazyka s prvkami národnej kultúry, aj obsahovo, aj tematicky, riaditeľ ÚKVS Vladimír Francisty navštívil v stredu 7. októbra petrovskú Základnú školu Jána Čajaka a knihu odovzdal novej úradujúcej riaditeľke Zdenke Dudićovej, aby následne spolu potešili prváčikov. Zapadlo to práve do Detského týždňa, čo prispelo k obohateniu dosť zredukovaných akcií. Kniha je pestrofarebná, poučná, obrázky sú pútavé a ľahko zrozumiteľné pre deti, ktorým je venovaná.

IMG 20201007 124702-min 1

Zdenka Dudićová, úradujúca riaditeľka ZŠ Jána Čajaka, odovzdáva knihy prváčikom, ktorých ihneď zaujali

Riaditeľ ÚKVS Vladimír Francisty navštívil a knihami potešil 1. b triedu a učiteľku Annu Lovásovú  

Anna Horvátová

Радни састанак представника Словака из Бингуле, Ердевика и Шида са председницом НССНМ

Малобројни су, али свест о словачкој припадности је висока

 

Jединство и сарадња могу учинити много. У то смо се могли уверити у петак, 9. октобра, за кад је делегација словачких културно-уметничких друштава и матице сремских Словака имала заказан састанак са председницом Националног савета словачке националне мањине, Љибушком Лакатош.

            Докле год постоје освешћени Словаци у словачким срединама, Словаци неће нестати. Потврдили су то и активисти у области културе Милко Хорват, председник Словачког културно-уметничког друштва „Милан Растислав Штефаник“, Милко Руман, подпредседник друштва из Бингуле, Блаженка Ђјерчан, новинарка из Шида, као и Руженка Ђурикова, професорка словачког језика и активисткиња друштва из Ердевика.

            Посета је организована ради договора о томе да Национални савет финансијски помогне поправку крова на згради културно-уметничког друштва у Бингули који је у дерутном стању. Оно што је вредно хвале везано за ову средину је јака међусобна подршка и солидарност, као и узајамна сарадња. Она се показала и пре две године, када су се међусобно договорили да се изврши реконструкција просторија културно-уметничког друштва у Ердевику. Сада је као преко потребна изабрана реконструкција крова на згради KУД-а у Бингули, тако да ће сав добијени новац бити усмерен на ове радове. Председница НССНМ, Љ. Лакатош, са задовољством је обећала да помоћ неће изостати, биће успостављен контакт са председником Општине Шид, Зораном Семеновићем, пошто је и локална самоуправа показала вољу да пружи помоћ. У сваком случају, активисти су начинили исправан корак кад су се обратили председници Лакатош, јер су тако скренули пажњу на себе, а НССНМ ће радо помоћи.

            Упркос томе што су многи њихови суграђани одлучили да своју срећу потраже ван граница наше земље, исељењем у Словачку, они најупорнији и најоданији су остали и стало им је да се књижевни словачки језик очува. РТВ Kоперникус емитује програм и на словачком језику, за шта се стара управо Блаженка Ђјерчан. Проблем јесте настава на словачком језику, јер наши Словаци уписују децу у одељења са српским наставним језиком, да би им, кажу, било лакше касније, јер „словачки ће научити и код куће“. Међутим, докле год не одбацимо овакво размишљање, oдељења са словачким наставним језиком биће све мање, а ми нећемо искористити ни она права која су нам Уставом загарантована.

 

                                                                                                                        Ана Хорватова

Objavljeno uNSSNM
top