Tel/Fax
+381 21 422 989
ponedeljak, 26 oktobar 2015 00:00

Razgovor sa zamenikom republičkog zaštitnika građana

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)
Razgovor sa zamenikom republičkog zaštitnika građana

U ponedeljak 26. oktobra je u Nacionalnom savetu slovačke nacionalne manjine održan sastanak posvećen pitanjima važećih zakona koji uređuju ovlašćenja i finansiranje nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Na sastanku su bili prisutni predsednica NSSNM Ana Tomanova-Makanova, sekretar NSSNM Ladislav Čanji, zamenik zaštitnika građana za prava nacionalnih manjina Robert Sepi i načelnica Odelenja za prava nacionalnih manjina Violeta Ćorić. Učesnici sastanka su se složili da je neophodno da se postojeće zakonodavstvo iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina, pre svega Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, izmene.

zastupca-ombudsmana-v-nrsnm 002


Učesnici razgovora su naglasili da je neophodno da se bolje i detaljnije definišu pre svega pitanja formalno-pravnog karaktera nacionalnih saveta i nadležnosti saveta u oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisama a da je posebnu pažnju potrebno posvetiti pitanju finansiranja delatnosti nacionalnih saveta, odnosno raznim modelima preraspodele sredstava iz državnog budžeta nacionalnim savetima imajući u vidu specifičnosti i posebne potrebe pojedinih nacionalnih manjina. Učesnici razgovora su govorili i o pitanju politizacije rada nacionalnih saveta, odnosna uticaja političkih stranaka i o mogućnostima ograničavanja ovog uticaja.

Pročitano 768 puta
top