Tel/Fax
+381 21 422 989
Подршка ученицима три средње школе

Средином новембра текуће године настављено је потписивање уговора, односно реализација једнократне подршке ученицима првих разреда у вредности од 7 хиљада динаракоји су се уписали у средње школе односно гимназије са словачким наставним језиком. То је стимулативна иницијатива Одбора за образовање Националног савета словачке националне мањине, којој су се придружили и Одбор за информисање и Одбор за службену употребу језика и писма. Снимак потписивања ученикасредње медицинске школе у оделењу са наставом на словачком језику.  

unnamed

unnamed 3

Комисија за стипендије НССНМ је на седици одржаној 6. новембра 2020. године у Старој Пазови донела одлуку да се, од 23 кандидата, додели стипендија у висини од 4.000,00 у трајању од 10 месеци студентима словачке националности, који студирају у академској 2020/2021. години на факултетима у Србији, следеће:

-        Ивану Петрашу из Падине

-        Лидији Николајевић из Бачког Петровца

-        Јани Руман из Старе Пазове

-        Филипу Херчеку из Пивница и

-        Маргарети Макановој из Новог Сада.

ponedeljak, 09 novembar 2020 15:03

Едукација наставника

Едукација наставника

Уз подршку Завода за унапређење квалитета образовања и васпитања је одржана у новембру 2020. године едукација за наставнике разредне наставе „Обукa за наставнике за примену општих стандарда постигнућа за матерњи језик за крај првог циклуса основног образовања и васпитања. Акредитовану обуку на 8 сати су реализовале Светлана Золњан и Татиана Нађ.

У исто време је у организацији Центра за интерактивну педагогију реализована обука „Јачање језичких компетенција наставника, који изводе наставу на језицима националних мањина“. Пројекта подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Покрајински секретаријат за образовање, управу, прописе и нациоалне мањине, у сарадњи са Националним саветом словачке националне мањине.

Обе обуке су на листи министра од националног знајчаја.

2-min 1

1-min

 

 

petak, 06 novembar 2020 13:50

64. Књижевно саветовање

64. Књижевно саветовање

Овогодишње 64. књижевно саветовање одржано је у необичном термину дана 21. октобра 2020. године у свечаној сали Гимназије ,,Јан Колар" у Бачком Петровцу. Обележен је животни јубилеј научника – историчара др Самуела Человског (70) и писца Мартина Пребуђиле (60). Скуп су обележиле следеће теме: Словачка војвођанска књижевност, 100 година континуиране издавачке делатности војвођанских Словака и књижевност у пандемијским условима. Присутне су поздравили главна уредница часописа ,,Нови живот" Зденка Валент-Белић, говорили су и директор СВЦ Владимир Валенћик, председник Матице словачке у Србији Јан Бртка и директорка петровачке гимназије Јармила Врбовска. Прочитани су прилози Јана Хрћана, Мирослава Демака, Анамарије Болдоцке-Грбић, Зденке Валент-Белић, Владимира Валенћика, др. Михала Харпања, Михал Бабиака, Петра Михаловича, Виере Бенкове и Зузане Другове. Овогодишња добитница награде ,,Нови живот" за најбољи прилог у претходној години била је Катарина Моснакова-Багљашова за циклус песама – ,,Циклус 1999". Комисију за оцењивање чинили су: Марта Павчокова и Анамарија Болдоцка-Грбић, професорке словачког језика и књижевности и проф. др. Далимир Хајко. Саветовање је финансијски подржао Национални савет словачке националне мањине из средстава Одбора за културу.

utorak, 03 novembar 2020 21:35

Ликовна колонија

Ликовна колонија

Дана 24. октобра 2020. године у просторијама Туристичке организације Општине Бачки Петровац и на дворишту Месне заједнице Петровац у организацији Удружења петровачких ликовних уметника, одржана је Ликовног колонија сликара аматера не само за уметнике из ове општине, већ и из околине. Ово удружење није локалног карактера и познато је по својој отворености за сарадњу и у своје чланство укључује људе из различитих средина заинтересованих за ликовну уметност. Тако су овог пута присуствовали и уметници из Гложана, Кулпина, Маглића, Кисача, Селенче, Футога и Новог Сада. Национални савет словачке националне мањине такође је подржао овај догађај.

ПPЕДСЕДНИЦА  НССНМ ЉИБУШКА ЛАКАТОШ ПОСЕТИЛА ОПШТИНУ ПЛАНДИШТЕ

У настојању да посети све општине у којима живе Словаци, председавајућа Националним саветом НССНМЉибушка Лакатош посетила је у четвртак, 29. октобра, општину Пландиште, где се састала са замеником председника Душаном Ћурчићем и стручним сарадником задуженим за информисање Родике Грујеске. У делегацији НССНМ-а били су и секретар НССНМ-а Мариа Поптешин и председавајући МОМС-а Хајдушица Владимир Хуђец.

Душан Ћурчић је пре свега изразио задовољство што се овај састанак одржао и изјавио да су Словаци у овом селу равноправни грађани који имају своја удружења, са којима локална самоуправа има добру сарадњу и финансијски подржава њихов рад. Чак је и председник МЗ Хајдушица Словак. Изразио је наду да ће и даље радити на томе како побољшати живот не само Словака, већ и свих грађана ове заједнице.

Честитајући на избору на место заменика председника, председница је нагласила да је након избора на то место, поставила себи задатак да посети свe општине у којима живе Словаци и, сходно томе, посетила је Пландишту.

„Нисам дошла да критикујем, јер сам из разговора са Словацима, који живе у вашој општини сазнала да помажете словачким удружењима - Матици словачкој, културно-уметничком друштву, удружењу жена, Евангеличкој цркви, што ми је јако драго. То је за нас веома важно, јер сва та удружења имају за циљ очување наше културе и традиције, само што је, осим ентузијазма, потребан и новац за спровођење појединачних пројеката. Хвала вам на томе и верујем да ће тако бити и убудуће “, рекла је Л. Лакатош.

У разговору се такође покренуло питање инфраструктуре у Хајдушици, која је, према Владимиру Хуђецу, у последње време била превише запостављена. Посебно је нагласио завршетак канализације и асфалтирање путева који су у јако лошем стању.

Потпредседник општине Пландиште сложио се са изјавом да се мало улаже у инфраструктуру у Хајдушици и рекао да је то делимично криво бивше руководство Месне заједнице Хајдушица, које је лоше радило, али делом и извршење буџета.

„Међутим, ситуација се поправља, па ових дана радимо на реконструкцији чворова у водоводној мрежи, а у новембру ће бити асфалтиране две најкритичније улице у Хајдушици, Војвођанска и Гаврила Принципа. Слажем се да и канализациони систем треба довршити, тим више што његово одржавање представља велико оптерећење за локалну самоуправу. Очигледно је потребно то ставити у законске оквире, а затим почети сакупљати наплату за пречишћавање и тако растеретити општину.“, каже Ћурчић.

Љибушка Лакатош искористила је ову прилику да својим домаћинима скрене пажњу на то да их Закон о националним саветима националних мањинаобавезује да у складу са својим могућностима финансирају рад националног савета те мањине, чији језик је у службеној употреби у њиховој општини. Истовремено је подсетила да ће се средства најчешће индиректно враћати општини, тако да ће и на тај начин подржати рад словачких удружења.

На крају срдачног састанка, његови учесници су изразили наду да ће се сарадња наставити. Истовремено, Љибушка Лакатош позвала је своје домаћине да буду њени гости у НССНМ у Новом Саду.

Strana 1 od 281
top